Ще има ли война между САЩ и Иран? Нещо повече

...
Ще има ли война между САЩ и Иран? Нещо повече
Коментари Харесай

Какво могат армиите на САЩ и Иран? Да ги сравним

Ще има ли война сред Съединени американски щати и Иран? Нещо повече - дали не сме изправени пред заплахата от нова международна война?

Милиони хора по целия свят си задават сега тези въпроси, откакто Съединени американски щати убиха иранския военачалник Солеймани, а Иран заплаши с възмездие.

Повечето експерти са внимателни с прогнозите. Но всички са единомислещи, че в случай че има война, Съединени американски щати ще излязат от нея като победител. Като боен победител. Въпросът за опустошителните политически последици е напълно различен.

Военен победител, просто тъй като като боен потенциал превъзходството на Съединени американски щати е явно. В осведомителната графика по-долу можете да сравните числата.

На очи се набива най-много голямата разлика във военните бюджети: този на Съединени американски щати е към 50 пъти по-висок. Като бройка на въоръжените сили, плюс резервистите, американците също водят безапелационно. Експертите считат, че в една възможна бъдеща война стратегическото предимство на Съединени американски щати ще се материализира най-много посредством авиацията: американците имат 12 пъти повече бойни самолети от Иран. А танковете им са четири пъти повече. Единственият жанр войски и тип оръжие, при които иранците имат сензитивно предимство, е артилерията. Но дали в една възможна война артилерията би играла някаква сериозна роля? Цялото човечество се надява, че до отговор на този въпрос няма да се стигне. Тоест, че няма да има война. Дано.

Ето и самите цифри:

Военната мощност на Съединени американски щати и Иран в числа

Бюджет за защита (щатски долари, 2018 г.)

Съединени американски щати - 648,7 милиарда

Иран - 13,1 милиарда

Брой военни на дейна работа

Съединени американски щати - 1 359 000

Иран - 523 000

Брой резервисти

Съединени американски щати - 845 000

Иран - 350 000

Танкове

Съединени американски щати - 6 287

Иран - 1 513

Изтребители

Съединени американски щати - 3 880

Иран - 312

Артилерия

Съединени американски щати - 1 856

Иран - 6 798

Източник: IISS, SIPRI, globalfirepower.org, US Central Command
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР