Ще има ли ръст на лихвите заради инфлацията и какво

...
Ще има ли ръст на лихвите заради инфлацията и какво
Коментари Харесай

Експерти прогнозираха ръст на банковите лихви

Ще има ли растеж на лихвите поради инфлацията и какво ще е нейното отражение във финансовата сфера. Бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов показа, че при висока инфлация преструктурираш финансите си и търсиш евтини пари. " Бизнес кредитирането е с релативно ниски темпове - до 4-5% годишно, против към 11-16% за потребителските. Бизнесът не търси задоволително заеми, това е повода лихвите да са ниски. Няма по какъв начин обаче да не тръгнат нагоре при тази висока инфлация ", съобщи той.

Мнението му е, че хората би трябвало да си вършат сметка. " Политика, която кара хората да харчат без да се преценяват, е много рискова ", счита Дацов. И добави, че инфлацията в международен мащаб ще участва дълготрайно. А за Бюджет 2022 смята, че нарушава рамките за Еврозоната.

Според финансиста Юлиан Войнов е забележим повишение на лихвите на централните банки. " Към момента ЕЦБ твърди, че няма да го направи. Анализи сочат, че към края на годината ще има растеж. Последният месец се вижда увеличение на търсенето на услуги и понижаване на търсенето на дълготрайни артикули ", изясни той. И посочи, че се чакат 3-4 покачвания на лихвите, а позицията на банките е изчакване.

" Трябва да чакаме понижаване на лихви поради поддръжка към банките в стресова обстановка. Банковата ни система има огромна ликвидност. От друга страна обаче се следи съществено нарастване на цените на парцелите, в случай че се затегне международната парична политика и се покачат лихвите, може да се стигне до колапс на цените ", предизвести Войнов. Ако се извърши сюжетът, заложен в Бюджет 2022, има опция за стопански напредък, само че по-реалистично е поради високият недостиг да се задейства по-висока инфлация поради проциклична политика. Така бюджетният напредък ще падне под 4% ", разяснява той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР