Ще има ли пари за пенсии за работещите, които днес

...
Ще има ли пари за пенсии за работещите, които днес
Коментари Харесай

Ще има ли пари за пенсии за работещите, които днес са на 30 години?

Ще има ли пари за пенсии за работещите, които през днешния ден са на 30 години? Тази тематика обсъждаха в студиото на „ Тази заран ” по bTV икономическият специалист Мика Зайкова и Георги Вулджев, основен икономист на Експертен клуб за стопанска система и политика.

В момента в държавния пенсионен фонд пари няма и най-вероятно няма и да има предвид на актуалните трендове, уточни Вулджев.



„ В бюджетите на Национален осигурителен институт има огромен недостиг. През последните 10 година е повишен доста и тази наклонност ще продължи. От Национален статистически институт предвиждат, че популацията ще продължи да застарява в околните десетилетия, което значи, че броят пенсионери ще се усилва, а броят работещи ще става все по-малък ”, добави той.

„ Ние предлагаме да се приватизира напълно системата и се мине на система, която оперира напълно  на капиталопокриващ механизъм, т.е. сега държавният фонд взема парите на работещите и ги дава на пенсионерите ”, сподели Вулджев.Той изясни, че предлагането е всички осигуровки да се натрупват в самостоятелни сметки, всеки човек да си икономисва своите осигуровки в своя лична сметка, които по-късно се влагат и се натрупат единствено за него. „ В момента, когато парите ви отидат в Национален осигурителен институт, те непосредствено биват изхарчени и на процедура не остава нищо за вас и по-късно разчитате на обещанията на някакви политици, че отнякъде вълшебен ще има пари ”, добави специалистът.  Не приказваме за унищожаване на помощи за хора с увреждания, акцентира той.

 

Според икономическия специалист Мика Зайкова обаче е рисково концепцията да се приложи в чист тип.

При финансовия фонд има две рискове – едната е да живееш дълго и парите, които си икономисал, да не ти стигнат, само че това е по-малката заплаха. По-голямата е този, който ти ръководи парите, да ги погуби, разясни тя.

Според Вулджев този риск го има и при така наречен взаимен дирек на държавната пенсионна система. Зайкова обаче отвърна, че страната в никакъв случай няма да банкрутира.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР