Ще има хора, които ще живеят може би през зимните

...
Ще има хора, които ще живеят може би през зимните
Коментари Харесай

Евелина Славкова: Ще има хора, които може би ще живеят гладни и на студено през зимата

" Ще има хора, които ще живеят може би през зимните месеци гладни и на студено, тъй като не могат да покрият разноските си. Най-малкото като си дадем сметка за пенсията на пенсионерите и цените, които вижда всеки един от нас в магазина, можем да си представим какви тревожни времена за част от българското общество идват ".
 
Това сподели в изявление за БГНЕС социологът Евелина Славкова от Изследователски център " Тренд ".

Над 59% от българското общество купува по-малко хранителни артикули, тъй като цените са станали доста високи, заяви Евелина Славкова и посочи, че това са най-вече по-възрастните хора, над 50 години и в пенсионна възраст. Тя уточни, че при тях се следи и стесняване на потреблението и във връзка с отоплението.
 
" Над 78% от българите са обезпокоени за това по какъв начин ще заплатят комуналните си разноски, сметките за ток, газ, отопление, вода и така нататък през идващия сезон ", показа социологът.
 
По думите ѝ хората считат, че икономическото състояние в страната през идната година ще се утежни, или това са 55% от българското общество. " 49% считат, че в икономическо отношение при тях персонално нещата в идната една година ще се утежняват ", съобщи Славкова.
 
Тя показа, че това, което прави усещане в най-новото изследване на " Тренд " е, че няма особена динамичност във възрастово отношение и даже и при по-младите и по-високо статусни хора, живеещи главно в столицата, се вижда висока сензитивност към икономическите проблеми, с които се сблъскваме сега.
 
Въз основа на образуваните страхове за идната една година, които са извънредно отрицателни, са невъзможни проектите и прогнозите и от страна на икономисти, и от страна на институции какви ще бъдат в действителност крайните последствия от всичко, което се случва за всеки един от нас.
 
" Всеки един човек ще се опита оптимално да понижи своите разноски. Това значи и стесняване на стопанската система и доста още последствия ", акцентира социологът.
 
На въпроса дали, в случай че бъде формирано държавно управление, страховете на хората ще се минимализират, Евелина Славкова отговори, че не е несъмнено, че това на 100% ще тушира резултатите, само че сигурно ще окаже резултат. Тя обаче посочи, че това държавно управление би трябвало да бъде съответно, да предложи ясни и безапелационни ограничения за това какво би трябвало да се случва, тъй че да се забави инфлацията и да се спре нейното галопиране, да има повишение на приходите на хората, както и редица други ограничения, които страната да може да предприеме в тази посока.
 
" Това сигурно ще окаже някакъв успокоителен резултат, че има някой, който ясно и изрично носи отговорността за това, което се случва – за образуването на бюджета. Знаем какъв брой е значимо в действителност да има Народно заседание и постоянно държавно управление, което да одобри промени в тези 20 законопроекта, които са значими за приемането на паричните средства от Европейския съюз по Плана за възобновяване ", сподели социологът и добави, че тук въпреки всичко става въпрос за милиарди, които ще се влеят в българската стопанска система.
 
Славкова напомни, че макар ниската изборна интензивност, в септемврийското изследване на " Тренд ", извършено преди предизборната акция, 69% от българското общество е изразило мнение, че желае постоянен кабинет точно за преодоляване на целия този социално-икономически безпорядък, в който се намираме сега.

На въпроса какви са нейните прогнози за 2023 година във връзка с икономическото и финансовото положение на страната, социологът съобщи: " Песимистично настроена съм и персонално за мен, и като наблюдаващ на обществените процеси, точно тъй като не виждам тази отговорност, която в действителност би трябвало политическите обединения да поемат за решаването на проблемите ".
 
Славкова обаче посочи, че проблемите не са единствено вътрешни, а и са резултат от интернационалното състояние поради войната на Русия в Украйна, с влошените връзки сред Съединени американски щати и Китай. Както и с отслабения съгласно нея Европейски Съюз, " който за следващ път се държи несъответстващо в тежка рецесия ".
 
" Всички тези неща, нагледно и най-повърхностно казани, не ми вещаят някаква доста позитивна посока и не внасят в мен утешение ", заключи социологът.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР