Ще ходя пеша от тук до МС. Ще ме виждате

...
Ще ходя пеша от тук до МС. Ще ме виждате
Коментари Харесай

Кирил Петков: Започваме с наводненията, цената на тока и Covid кризата

Ще вървя пешком от тук до Министерски съвет. Ще ме виждате постоянно по тротоарите на София. Смятам да сменя културата какво е да си министър-председател. Трябва да се усещам, че съм близо до хората, че ги виждам и приказвам с тях. Да чувствам действителните проблеми, а не на мястото където няма О2 - наречено върха на властта. Ще вървя по земята и ще приказвам с хората. Това бяха първите думи на Кирил Петков пред публицисти, откакто беше определен за министър председател.

" Всичко, което сме си говорили - дотук бяха приказките, отсам -нататък са дейностите. Ще действаме по най-хубавият метод, който знаем ", сподели той.

" Имаме голям брой рецесии, с които незабавно би трябвало да се захванем. На първо място - наводненията ", уточни новият министър председател на България Кирил Петков.

Той добави, че още на следващия ден първата му работа ще бъде да види какво става с хората, които са потърпевши от наводнения, какви са ограниченията, които са взети. След това незабавно фокусът ни става енергийната рецесия. Трябва да избегнем от 1 януари цените на битовите консуматори да скочат, сподели Кирил Петков.

Той се надява, че на добра, координирана работа с Народното събрание, енергийната комисия да бъде формирана в най-бърз порядък и в КЕВР да бъдат назначени най-хубавите експерти.

" КЕВР би трябвало да стартира да работи освен като щемпел за цени, а би трябвало да влезе доста бързо и надълбоко в разходната част, капиталовата на всички производители на сила. Един от първите ми интернационалните диалози ще бъде с моя сътрудник в Гърция, с цел да забележим до каква степен е стигнала гръцката връзка, какви са забавянията и какво стопира да бъде пусната, тъй като тя е основополагащ енергиен източник с по-ниски цени ", сподели той.

Да няма скок на цените на тока ще бъде главен приоритет, добави Кирил Петков.

Оттук нататък всичко, което зависи от нас, ще го вършим на 100 %, ще дадем всичко от себе си. Знам, че КЕВР е самостоятелен орган, само че по едно и също време с това на новия министър на енергетиката това ще му бъде и съществена част. Искам да видя какво се случва и с ПАВЕЦ-а, който още е раздрънкан, три четвърти от него ", добави министър-председателят

Приоритет номер 2 ще е коронавирус рецесията .

" Трябва да осведомяваме и лекари и жители, с цел да се вдигне равнището за имунизация. За това има съответни концепция. Първо ще привлека проф. Аргирова като персонален консултант, тъй като тя е същински експерт. С нейната помощ ще се привлекат експерти - кардиолози, ендокринолози..., които не са свързани непосредствено с коронавирус рецесията, с цел да кажат по какъв начин имунизацията въздейства на тези заболявания ", сподели министър председателят.

Той добави, че проектът включва високо равнище на имунизация в страната, отворени бизнеси и учебни заведения. " Най-ефективният метод за превъзмогване на тази рецесия е да извикаме специалисти от разнообразни звена на медицината и те да приказват ", сподели Петков.

По време на изявлението му от парламентарната естрада той уточни, че всеки в Министерски съвет би трябвало да има зелен документ. Това ще бъде първата му заповед.

За връзките с РСМ Петков съобщи: Вярвам, че добросъседството е основа за икономическия напредък на задачите Балкани. Това ще е безспорен приоритет да създадем добросъседски връзките със Северна Македония, само че не на база лозунги и мнения, а на база работни групи, решение на съществуващи проблеми, само че и отваряйки разговора за всичките благоприятни условия, които можем да спечелим дружно.

Трябва да имаме пряк полет, да забележим влаковата връзка, културен продан, сподели той. Това ще бъде значима цел за него, тъй като по думите му, Балканите са дребни, с цел да се разделяме, а би трябвало да работим дружно, с цел да пораства районът.

По отношение на съкращенията в администрацията той означи, че преди да пристъпят към такива дейности, ще създадат разбор по структури, по министерства, по администрации и нищо няма да бъде направено просто, тъй като някой е погледнал небрежно. Той добави, че анализът ще бъде изработен по този начин, че за идната бюджетна актуализация, която ще бъде най-вероятно в средата на идната година, да имат ясна визия.

" Няма подобен % - 30% . Това, което министърът на финансите сподели, че той чака към 15%, само че това са единствено тези чиновници, чиято успеваемост не е задоволителна за държавното ръководство. Всеки един чиновник, който се оправя добре и работи доста, не би трябвало да се тормози, че ще бъде скъсен, сподели министър председателят ", означи министър председателят.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР