Ще говорим с всяка една община, която има нужда от

...
Ще говорим с всяка една община, която има нужда от
Коментари Харесай

Кирил Петков: Ще говорим с всяка една община, която има нужда от помощ за плащане на тока

Ще приказваме с всяка една община, която има потребност от помощ за заплащане на тока. Това сподели от трибуната в Народното събрание на въпрос по какъв начин и дали ще се помогне на общините, които са въвели режим на тока министър председателят Кирил Петков.

„ Направихме оперативно съвещание на Народно събрание и взехме решение, че ще създадем работна група, която да изисква какви средства трябват на общините. Когато видяхме образци като този в София - с другите цени на осветлението, ние се стреснахме дали тези общини в действителност имат потребност от спомагателни пари. Държавата няма средства, взимаме ги от данъкоплатците и ги преразпределяме. Когато видяхме образци от Столична община, където една лампа коства над 5000 лв., а същата лампа 1570 лв., и по едно и също време с това получихме предпочитание за още финансова помощ. Дали част от тези общини имат потребност от тези пари, които харчат четири пъти повече, в сравнение с прага на своите капиталови разноски “, добави още Кирил Петков.

" Вече има помощи от 250 лв. на мегаватчас за промишления ток. Има следствия на Министерство на вътрешните работи за тези цени. Защо общините би трябвало да се тормозят, ние ги поканихме. Ние обявихме, че ще има инспекция дали са харчени парите по най-хубавия обществен и транспарантен метод. Учудващо е, обаче, че няма общини, които не са пристигнали с съответни претенции ", сподели Петков.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Томислав Дончев попита министър-председателя по кое време България ще има утвърден План за възобновяване и резистентност, съглашение за партньорство и утвърдени оперативни стратегии.

„ Планът за възобновяване и резистентност е предаден на Европейска комисия, тя приветства новите промени. Предаването лиши много съществени промени в някои от секторните политики. Като образец мога да ви споделя бранш " Енергетика ". В момента, както знаете, има голяма взаимозависимост от съветския газ. Едновременно с това имаме много огромна взаимозависимост в АЕЦ " Козлодуй ". В момента спорът сред НАТО и Русия нараства. Има значителен риск от евентуални наказания. В проекта, който ние заварихме, имаше парогазова централа, която дава зависимостта да се усили още повече от тези доставки и българската самостоятелност в енергийно отношение беше понижена. Ние, като едно ново държавно управление, не можем да приемем този вид зависимости и трябваше да преработим част от проекта, тъй че да имаме по-зелена енергетика ", разяснява Кирил Петков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР