Ще го споделя с голяма тъга, но моите наблюдения са,

...
Ще го споделя с голяма тъга, но моите наблюдения са,
Коментари Харесай

Димитрия Хаджиева, учител на годината: Нивото на учениците по английски език е по-високо от това на родния им език

Ще го споделя с огромна горест, само че моите наблюдения са, че равнището на учениците по британски език е по-високо от това на родния им език - български. Интересът и ангажираността към британския език нормално са по-големи спрямо другите предмети. Много възпитаници се стремят да подобрят своите езикови умения, защото схващат значимостта на британския език като интернационален език и търсенето на квалифицирани фрагменти, владеещи британски език, на пазара на труда. Това сподели в изявление за " 24 часа " Димитрия Хаджиева, отличена с наградата " Учител на годината " за 2023 година на Асоциацията на Кеймбридж учебните заведения в България.

Тя е безусловно безапелационна, че възпитанието вкъщи е най-основополагащият детайл в развиването на едно дете/ученик. " Семейното образование играе основна роля във образуването на съществени полезности, темперамент и правила. Така се поставя основата на моралните и етичните убеждения, които след това оформят метода на взаимоотношение с другите хора. От друга страна, дисциплината в клас има надграждаща роля към всичко това. Тя учи на принадлежност към клас, учебно заведение, общество, учи на отговорност и почитание към обкръжението. Възпитанието у дома и в учебно заведение не би трябвало да се преглеждат като два обособени фактора, те имат идентичен принос към образуването и развиването на ученика ".

Според нея, тайната на положителния преподавател се крие в това да не е никога другар, само че да не бъде и непоколебим. " Когато покажеш на някого, че в действителност те е грижа за него - не за оценките, а за неговото развиване, за това той да става по-добър с всеки ден, да остане в своята татковина и да оказва помощ на хората тук, ето това се прави оценка от отсрещната страна, без значение дали хората против теб са на 13, или 18 години ", уточни тя. 

Хаджиева разяснява и тревожните резултати в последното издание на PISA за 2022 година, посочили ниска функционална просветеност на българските възпитаници. " Последните резултати от проучването в действителност може да се преглеждат като предизвикателство, пред което просветителната система се изправя. През последните години се работи интензивно в посока възстановяване на тъкмо тези резултати в просветителния развой, които бяха най-ниски, и позитивното в тази ситуация е, че те са разпознати от всички участници, като се усилват непрекъснато напъните, самодейностите и подхванатите ограничения както от министерството, по този начин и от всички учители на локално равнище. Важно е да се поддържат всевъзможни старания в посока промени и нововъведения, както и да се насърчава непрекъснатото рационализиране на образователните практики за възстановяване на актуалното българско обучение с фокус към нужните познания, умения и компетентности на 21-и век ".

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР