Ще го кажа направо. Създаването на общ, централизиран държавен ВиК

...
Ще го кажа направо. Създаването на общ, централизиран държавен ВиК
Коментари Харесай

Общодържавно ВиК или как да направим една местна водна криза национална

Ще го кажа напряко. Създаването на общ, централизиран държавен ВиК холдинг, който да сплотява всички ВиК сдружения из страната, е феноменална нелепост. Идеята, че подобен холдинг може да предотврати появяването на още проблеми като този с водоснабдяването в Перник е неуместна. Създаването на подобен холдинг издава или недоумение на казуса довел до водната рецесия в Перник или тенденциозен опит за концентрация и присвояване на още власт все пак. С цел за разпределянето на още повече пари откраднати от данъкоплатците към " наши " хора. А може би и двете.

Как тъкмо централизирано ВиК сдружение ще реши казуса?

Един от главните фактори, който докара до водната рецесия в Перник беше несъответстващата работа на крайните контролни институции в лицето на Министерство на околната среда и водите и Министерство на районното развиване и благоустройството. Дали това е заради безгрижие, корупция или просто неприятна връзка е различен въпрос. Но факт е, че някой по министерствата не си е приключил работата и по тази причина има и (доста показни) следствия и арести на министри. Ако просто създадем още една голяма централизирана конструкция за надзор това какво трансформира единствено по себе си? Ще имаме още един човек за арестуване по безгрижие (началника на холдинга), само че това не взема решение структурният проблем, който ни докара до тук.

Вторият фактор (който е и обвързван с първия) е извънредно ниското качество на ВиК инфраструктурата в Перник, която води до загуба на към 70% от водата по мрежата, заради липса на вложения. Този проблем също няма да се реши посредством основаването на централизиран ВиК холдинг. Да, в този момент могат да се налеят куп пари за тази цел в Перник, само че е доста подозрително дали ще бъдат изразходени качествено предвид на трагичното качество на работата на страната в тази сфера до момента.

Да не приказваме за всичките клюки, които се чуха из медиите, за корупционни схеми, които са довели до източване на язовир " Студена ". Дори да закърпим Перник сега сходен проблем може да се появи някъде другаде. Даже колкото повече централизираме контрола върху ВиК структурите в страната, толкоз по-вероятно е това да се случи, точно предвид на неадекватността на висшите институции в бранша.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР