Ще гласуваме на една машина за двата вида избори, като

...
Ще гласуваме на една машина за двата вида избори, като
Коментари Харесай

Гласуваме на една машина и за двата вида избори

" Ще гласуваме на една машина за двата типа избори, като ЦИК реши, че гласоподавателят ще има опцията да избира дали да гласоподава и в двата избора или единствено в единия от двата ". Това съобщи пред Българска национална телевизия, заместник-председател на Централната изборна комисия.

Три са вариантите, от които можем да избираме да гласуваме: за президент и вицепрезидент и народни представители, единствено за президент и вицепрезидент или единствено за народни представители. След избора се пресъздава втора страница, на която още веднъж ще бъде запитан гласоподавателят дали това е неговият избор и ще се изписва в кои избори е избрал да гласоподава, той би трябвало да удостовери избора си. Ако е избрал да гласоподава за двата избора, по-късно се пресъздава изборът за президент и вицепрезидент, където той би трябвало да направи своя избор, по-късно ще има наследник бутон, долу вдясно, към избори за Народно заседание, натиска този бутон, прави избора си от бюлетината за народни представители и едвам по-късно има бутон обзор.
 ЦИК реши: Гласуваме с една карта и една машина ЦИК реши: Гласуваме с една карта и една машина
ЦИК реши, че на изборите „ две в едно “ на 14 ноември ще се гласоподава на една машина и с една смарт карта. Разписките ще са две...

Когато натисне бутона " обзор ", ще вижда двата избора, които е направил и, в случай че желае да промени избора си, ще има бутон назад, само че ще се върне още веднъж към бюлетината за президент и вицепрезидент - в случай че там не желае да трансформира избора си, би трябвало да го удостовери, по-късно още веднъж към Народно събрание, още веднъж обзор на избора и в случай че това е неговият избор, натиска бутон " гласоподаване ". След натискане на бутона " гласоподаване " се разпечатват две разписки една след друга, тъй че е доста значимо гласоподавателят да изчака звуковия сигнал и тогава да вземе разписките. Ако е задействано гласуването с карта, само че гласоподавателят не натиска нищо на екраните, времето е 3 минути, а не както на предходните избори 5 минути.

" Това е задоволително време, в случай че гласоподавателят нищо не прави, изборната комисия да го попита има ли потребност от подпомагане и какво го затруднява, с цел да му помогне ", добави Росица Матева. Тя уточни, че към минута и половина ще отнеме гласуването на гласоподавател, в случай че не се връща доста пъти обратно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР