Ще гладувам и жадувам, докато Светият синод се откаже от

...
Ще гладувам и жадувам, докато Светият синод се откаже от
Коментари Харесай

Свещеник в Сливен сравни БПЦ с празна бутилка, обяви гладна стачка заради касирания вот за митрополит

" Ще недояждам и копнея, до момента в който Светият синод се откаже от касирания избор за митрополит или до момента в който умра ", съобщи пред публицисти пред постройката на Сливенската митрополия отец Иван Янков от храм " Св. Троица ".

Той уточни, че гладната му стачка е без благословението на наместника на Сливенска епархия - Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и срещу волята на Светия синод.

Отец Иван сподели още, че стартира подписка " за " и " срещу " Агатополския свещеник Йеротей, който бе епархийският избор за Сливенски митрополит на 18 февруари, дружно с Константийският свещеник Михаил.

" В Българската православна черква нищо не е наред ", сподели отец Иван, сравнявайки я с етикетирана, само че празна бутилка .

" Сам съм и споделям " Царят е гол ", нещо в църквата ни не е обикновено ", сподели още свещеникът.

" Съвсем умишлено го върша в първия ден на постите и стартирам да тримиря. "

Свещеникът изрисува със спрей червен кръст върху стената на митрополията . Той сподели още, че чака в седмицата на прошката да му бъде поискана и дадена такава. Дотогава щял да нощува в автомобила си, а денем - пред митрополията, с цел да събира подписи.

На 18 февруари в Сливен епископите Йеротей и Михаил бяха излъчени от епархийските гласоподаватели за претенденти за Сливенски митрополит. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор, като насрочи на 13 март в синодалния параклис " Св. цар Борис-Михаил " да се състои каноничния избор за нов Сливенски митрополит.

На 12 март Светият синод удостовери решението си за анулиране на избора и разпореди на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан осъществяването на цялостна финансова и административна проверка на цялата Сливенска епархия, както и на имотното положение на поделенията в епархията, да направи цялостна инспекция на описите с епархийски гласоподаватели за това дали дават отговор на условията. Изборът на Сливенски митрополит ще бъде тогава, когато се изпълнят тези условия.

Докато епископите взимаха тези решения, пред дверите на Синодалната палата се организираха два митинга. Едната група беше от свещеници и миряни на Сливенска епархия, които се оповестиха срещу касирането на изборите за нов сливенски митрополит, както и против наредбата, която режеше свещениците и миряните от правото на глас при избора на бъдещи епископи. Другата група протестиращи бяха в поддръжка на решенията на Светия синод. В последна сметка противоречивата разпоредба беше анулирана, само че не и касирания избор.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР