- Ще ги качват до зала 3. - Тая горе

...
- Ще ги качват до зала 3. - Тая горе
Коментари Харесай

Освежаване на две трети от НДК за 45 млн. лв.

" - Ще ги качват до зала 3.

- Тая горе ли е? Да й се обадим да не се изложим "

Такъв диалог организираха портиерите на вход А4 – главният сега за достъп до НДК (централният вход е затворен, поради ремонта на площада пред него), до момента в който публицистите се събираха за първата обиколка в НДК по време на ремонта.

Драстична смяна във вътрешния интериор на двореца няма. Пипано е деликатно за да се запази достоверният интериор. Подменени са настилки, част от тавани и осветяване. Подменени са съоръжения.

Журналистическият тур се организира във вторник, 17 октомври, с концепция да се показва напредъкът по ремонта на НДК за европредседателството след свадите към промяната на предходния шеф на двореца Мирослав Боршош. През юли отговарящият за европредседателството министър Лиляна Павлова уволни Боршош поради нарушавания и проблеми към ремонта на постройката, само че незабавно по-късно министър председателят Бойко Борисов го възвърне на поста, лиши НДК от Павлова и го трансферира към министъра на културата Боил Банов. Впоследствие обаче Боршош бе заставен да подаде оставка, откакто прокуратурата го упрекна за злоупотреби в размер на 3 млн. лева Няма информация до каква степен е стигнало следствието.

До момента министър Банов заобикаля каквито и да изказвания или изявленията по отношение на Националния замък на културата (НДК), който ще бъде главната сцена на първото българското европредседателство в интервала януари – юни 2018 година За обновяването на постройката, строена в " разцвета " на социализма в края на 70-те и началото на 80-те години, държавното управление отпусна на два пъти общо 45 млн. лева От тях все още са изразходвани 20 млн. лева, а остатъкът се държи по специфична сметка, сподели Ангел Митев, изпълнителен шеф на НДК.

Със средствата не се прави главен ремонт на цялата постройка, а на малко над две трети от нея. Около 30% от вътрешното пространство няма да бъде ремонтирано, посочи Митев. Разгърната застроена повърхност на НДК е към 123 хиляди кв.м. Ремонт да вземем за пример няма да се прави на най-голямата зала 1, където нормално се организират концерти, а Българска социалистическа партия си прави конгресите.

По думите на изпълнителния шеф, ремонтът на НДК е на финалната права, само че има още довършителни работи. " До 1 декември всичко ще бъде изпълнено ", даде обещание той.

Митев зае поста по предложение на министъра на културата Боил Банов, който стана принципал на НДК, откакто дворецът през последните години мина поредно през няколко министерства – на финансите, на културата, под шапката на вицепремиера по еврофондовете, на министъра на европредседателството, с цел да се върне още веднъж към МК след скандал за източването на НДК по време на ръководството на Мирослав Боршош.

По време на европредседателството се чака да бъдат проведени към 300 срещи, от които към 250 в НДК, а 30 ще бъдат на най-високо равнище, демонстрира графикът на министерството, ръководено от Лиляна Павлова. Срещата на върха, която ще събере водачите на Европейски Съюз и Западните Балкани в София, е планувана за месец май.

Това е стратегическа инвестиция в съществена постройка на столицата, която ще разреши на НДК да се трансформира в водач за конгресен и културен туризъм освен на Балканите, а за какво не и в Европа, сподели Борислав Велков, ръководител на борда на шефовете на НДК.

Залата за конгреси на дребните партии – ще бъде главната за срещите на Европейски Съюз

Зала 3, на последния седми етаж, ще бъде главното място за срещите на европейските ръководители и служители.

Вътрешната й архитектура не е променяна, а единствено интериорът. Поставен е нов окачен таван, изработен е двоен под, в който са вградени всички връзки, подложен е и нов наследник мокет (цветът на ЕС), сменена е и ламперията.

Залата разполага с напълно възобновена отоплителна и вентилационна система, както и ново осветяване с BMS-управление.

Преводаческите кабини към този момент са доставени и са минали сполучливо първата инспекция от Брюксел, сподели Ангел Митев. От тях осем ще бъдат непрекъснато в зала 3, а 20 кабини са мобилни, с цел да могат да се местят при събития в другите зали.

Това, което остава да се довърши в главната зала, е монтирането на системите за сигурност и мебелите, които ще дойдат до седмица. В центъра ще бъде ситуирана дъговидна маса, към която ще се събират евролидерите.

Капацитетът на залата е за към 1500 – 2000 души за едно събитие. Очакванията са на работните срещи в зала 3 да се събират към 25 – 300 души, сподели Митев.

Кухнята и ресторантът в съседство до залата са главно ремонтирани (те не бяха показани).

Терасите, от които се открива панорамна панорама към София, са с нова хидроизолация и настилка, за която производителите дават гаранция до 20 години, означи Митев.

Мултифункционални зали за неофициалните срещи

Основен ремонт на интериора е изработен и на зали 7, 8, 9 и 10, които се намират на петия етаж. Те ще бъдат мултифункционални и в тях ще се организират работни и неофициални срещи, сподели Борислав Велков.

Зала 10, която е планувана за съвещанията на формалните лица, е с нов таван в овална форма, с нова система за климатизация и осветяване. В момента там се инсталират системите за сигурност.

В залите 7, 8 и 9 главните строително -монтажни действия са завършили – таванът е пребоядисан, заменени са настилките и лампериите.

Във фоайетата зелените фаянсови плочки са сменени с гранитогрес (около 14 000 кв. м), който прилича мрамор и се слива с мраморното стълбище, което си е в остарелия тип. Сменени са и забележителна част от мокетите.

За сигурността на европейските водачи и администрацията, в НДК са инсталирани 400 камери.

Какво остава да се направи

Журналистите не видяха бъдещия интернационален пресцентър. Причината беше, че ремонтът в зала 6 (където нормално се вършат конференциите на партиите след избори), фоайетата и кабинетите към нея към момента продължава. В момента се работи по окачените тавани и настилки, слага се ново осветяване, окабелява се за нова озвучителна и конферентна техника. Изгражда се и нова цифрова телевизионна инфраструктура.

Тоалетните, които би трябвало да бъдат изпълнени с най-голям клас фаянс и обзавеждане, според изискванията в публичната поръчка, също към момента не са подготвени и не бяха показани.

Продължава да се работи и по главния вход на делегатите (А4 откъм бул. " Витоша " ). Ремонтира се и зоната пред входа за министър председатели и президенти на председателството (А6). Там също ще има нова хидроизолация и нови настилки.

Предвидена е и подмяната на 6 асансьора. Тече ремонтът на 15 климатични камери, а нови четири ще бъдат пуснати в употреба до 15 ноември. Очакванията са това доста да усъвършенства климатизацията на постройката.

Реставриране на към 80 творби на изкуството за 150 млн. лева

План-графикът планува до 15 ноември строително-монтажните работи да са завършили. След това следва един месец за тестване на системите, сподели Ангел Митев.

По думите му в този интервал би трябвало да бъдат реставрирани и към 80-те творби на изкуството, които се намират в НДК, при нужда. Тяхната стойност се прави оценка на към 150 млн. лева

За да не се повредят по време на строителните действия, те са опаковани. Евентуалната им реституция ще бъде направена от самите създатели или под тяхно управление, сподели Ангел Митев.

Вдигане на наемите за изложбена повърхност

Ремонтът на НДК не пречи някои от площите да продължат интензивно да се употребяват за културни събития и изложби. В сряда да вземем за пример се открива най-голямото ревю за строителство и обзавеждане " Стройко ".

Няма по какъв начин, би трябвало да има отнякъде доходи, тъй като НДК е на самоиздръжка, сподели Борислав Велков. По думите му няма забавено заплащане на заплати на чиновниците на НДК, а само отсрочени заплащания за електрическа енергия.

Новото управление на НДК е подготвило бизнес проект за 2018 година При ръководството на Боршош подобен не е имало. Заложено е увеличение на приходите и понижаване на разноските, с цел да може НДК да се самоиздържа, разяснява Велков.

По думите му една от ограниченията планува повдигането на наемите за изложбена повърхност, които не са променяни от 2011 година Неотдавна участници в идното ревю " Книгомания " се оплакаха от планувано покачване на наемите от 7 на 10 лева./кв.м. Това е единствено оферта и към момента не е дефинитивно решение, посочи Ангел Митев.

Лъвът от мемориала на І и VІ пехотен полк се връща пред НДК

Успоредно с обновяването на вътрешното пространство на НДК, върви ремонт и към постройката, осъществяван от Столична община. За това се наливат други 5 млн. лева

Площад " България " пред централния вход на НДК е затворен, защото е в ремонт.

Освен него се оформя и освободеното пространство на демонтирания монумент " 13 века България ". Изгражда се фундамент, на който да бъде подложен лъвът от мемориала на Първи и Шести пехотен полк.

В момента бронзовият лъв се реставрира от екип на Музея за история на София и би трябвало да бъде върнат на истинското си място до 1 ноември, е посочено на осведомителната табела на обекта.

Лъвът и плочите, на които са изписани имената на към 3000 бойци от двата пехотни полка, са демонтирани през 1977 година, с цел да бъдат построени НДК и паметника " 1300 години България ". Оттогава се съхраняват в Националния военноисторически музей.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР