Ще е трудна комуникацията с хусите, защото са откъснати от

...
Ще е трудна комуникацията с хусите, защото са откъснати от
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев пред Дарик: Ще е трудна комуникацията с кораба с отвлечени българи

Ще е сложна връзката с хусите, тъй като са откъснати от света. Каналите за връзка с тях са доста лимитирани, по тази причина договарянията ще би трябвало да минат през Иран.

Това разяснява пред Дарик дипломатът и някогашен заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев по отношение на отвлечения транспортен съд с двама българи в Червено море от йеменските хуси.

По думите му това е рискова ескалация на спора в Близкия изток. Според него, до момента в който " Хизбула " ги е боязън да отворят втори фронт против Израел, то хусите не ги е.

" Разликата сред двете терористични организации е, че хусите имат доста по-сериозно въоръжение и благоприятни условия да покажат опозиция и да нанасят съществени удари на Израел. Те към този момент от няколко месеца изстрелват ракети и дронове иранско произвеждане против Израел ", сподели още Керемедчиев. Той уточни, че Иран им дава оръжия и технологии, даже ирански военни образоват хусите на бойни умения.

По думите му Иран е дал информация на хусите чий е корабът и напълно стои зад отвличането.

Министерство на вътрешните работи по-рано публично удостовери за българи на отвлечения транспортен съд в Червено море. Главният секретар на силовото ведомство Живко Коцев разгласи предNOVA, че капитанът на кораба и първият помощник-капитан са наши сънародници.

„ До момента никой не се е свързал с нас. Работим с партньорските служби. Установили сме контакт с околните на отвлечените. Те разполагат с цялостната информация и сме им предложили психическа помощ. Работим по решаването на рецесията ”, добави Коцев.

Товарен транспортен съд, отчасти благосъстоятелност на израелски предприемач, е бил похитен от йеменските хуси в Червено море в неделя, заяви израелският министър председател Бенямин Нетаняху.

Товарният транспортен съд е предан чартърен от английска компания на японска компания.

Сред екипажа на борда на кораба има разнообразни националности - украинци, българи, филипинци и мексиканци, само че не и израелци.

Кабинетът на министър-председателя Бенямин Нетаняху осъди отвличането, като акцентира, че корабът не е израелски, нито е благосъстоятелност на израелци.

„ Това е следващият акт на ирански тероризъм, който акцентира иранската експанзия против жителите на свободния свят и основава интернационалните последствия във връзка с сигурността на световните морски пътища “, сподели Нетаняху.

Говорител на присъединените към Иран въоръжени сили на хусите Яхя Сареа сподели, че групировката ще нападна всички кораби, притежавани или ръководени от израелски компании или носещи израелски байрак, написа Jerusalem Post.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР