Ще дойде Видовден!“ – едва ли има някой, който да

...
Ще дойде Видовден!“ – едва ли има някой, който да
Коментари Харесай

Днес е Видовден! Идва възмездието за всички грешници и провинили се

„ Ще пристигна Видовден! “ – надали има някой, който да не е чувал това предизвестие – било от доброжелателни близки, било от засегнати или афектирани от самия него. Е, през днешния ден, на 15 юни означаваме Видовден. Според националните поверия това е денят от годината, в който всички грешници и провинили се ще бъдат осъдени за делата си.

Видовден води началото си от езическите времена. В църковния календар подобен празник не е маркиран, само че все пак хората почитат светците Елисей (Лисе) и Вартоломей, както и сестра им Вида. Отдава се вужната респект и на Герман, който също е считан за техен брат.

15 юни е и денят за предотвратяване от градушки, защото се смята, че Елисей, Вартоломей и Герман са „ светците градушкари “.

Тяхната задача е да изпращат естествени стихии, които да дават отмъщение на грешниците и провинилите се.

В националните поверия Видовден е прочут и като „ Денят на Страшния съд “, в който всеки чака да бъде съден по делата си и да получи съответното отмъщение.

Вида пък е еквивалент на римската Темида и ролята й в този ден е да отсее истината от лъжата и да дефинира кой заслужава наказване. По българските земи Видовден се свързва и с култа към Слънцето. От епохи у нас хората посрещат този ден в ранни зори и чакат появяването на първите слънчеви. Поверията гласят, че Слънцето ще ни подари със здраве и мощ.

На този ден имен ден честват: Видо, Вида, Виден, Видена, Виделина, Видослав, Видослава, Видостин, Видостина, Видела.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР