Ще довършим църквата във Велико Търново в памет на нашия

...
Ще довършим църквата във Велико Търново в памет на нашия
Коментари Харесай

Голям жест! Правят църква в памет на Шарлопов

" Ще довършим църквата във Велико Търново в памет на нашия другар Стефан Шарлопов ". Това съобщи проф. Николай Вълканов часове след новината, че 55-годишният предприемач е умрял в съня си, написа " Стандарт ". През уикенда двамата трябвало да пътуват до старопрестолния град поради градежа на храма " Св. Евтимий, Патриарх Търновски ", на който Шарлопов беше главен спонсор. Пътуването обаче се отсрочило, а в понеделник сутринта пристигнала печалната новина.

" Той беше огромен българин, човек на достойнството. Ние, приятелите му, ще довършим църквата поради него ", сподели проф. Вълканов. Храмът е в двора на Великотърновския университет, чийто ученик и член на настоятелството беше Шарлопов. Градежът стартира преди 13 година по самодейност на някогашния ректор на ВТУ проф. Иван Харалампиев.

Първата копка е направена на 20 януари 2003 година, а със събрани от дарения близо 500 000 лева, за 4 месеца е вдигната внушителна постройка. След това строителството е замразено заради липса на средства. По самодейност на актуалният ректор на великотърновската Алма матер - проф. Христо Бонджолов и с поддръжката на Стефан Шарлопов, след 8-годишен застой строителството на храма е обновено. Организирана е национална дарителска акция, а през януари 2017 година на благотворителен бал на Шарлопови бяха събрани 55 050 лева

Строителна компания от Велико Търново разгласи, че се ангажира да извърши външната обшивка на храма, а медният обков за кубетата на църквата, който възлиза на 60 000 лева, ще подари предприемачът Цоло Вутов.

20 000 лева подариха бизнесмени, другари на Стефан Шарлопов. „ Слушайки ме да приказвам за акцията, в един миг щерка ми Стефани пристигна в хола и ми даде 20 лева Тате, ето моите сурвакарски парички, и аз желая да оказа помощ ", ми сподели. Тези 20 лева към този момент са поставени в рамка и се разбрахме, че това ще бъдат последните пари, които ще влагаме в завършването на църквата. След това дотича и синът ми Илия и също донесъл касичката си. Просълзиха ми се очите. Ето по тази причина си коства да се живее ", описа тогава предприемачът.

Той е споделял и за какво се е заел с тази идея: „ Университетът и църквата са на хълма Света гора. Тук учат и работят доста младежи. През последните години у нас има крах на ценностната система и аз съм твърдо решен да оказа помощ за възраждането й ", споделяше Стефан Шарлопов.

-------------------
ДРУГИТЕ ЗА НЕГО

Човек на достойнството и огромен българин

Проф. Николай Вълканов, ръководител на УС на Българската минно-геоложка камара и притежател на " Минстрой "

Огромна загуба за всички нас. Шарлопов беше огромен другар, фамилиите ни са доста близки.
Той беше огромен човек, огромен българин, който държеше на традициите, на корените и на достойнството. Като предприемач беше извънредно правилен.
Обичаше всички, искаше да направи доста неща, правехме ги дружно.
През уикенда трябваше да бъдем дружно в Търново по отношение на един план - построяването на храма " Свети Евтимий Патриарх Търновски ", с който той се беше заел и беше основен уредник. Аз обаче анулирах пътуването, тъй като имах значими срещи в Македония. Ще довършим новата черква в Търново в негова чест.

В КРИБ сме горди, че работихме дружно

Евгений Иванов, изпълнителен шеф на КРИБ

Стефан Шарлопов ще остане вечно в нашите сърца с облика на огромен шеф и заслужен за удивление човек, съдействал доста за развиването на туристическия отрасъл в България. Изключително горди сме, че сме имали опцията да работим взаимно с един същински експерт, мощно зает с задачите и проблемите на българския бизнес, един от първите работодатели станал част от нашата организация и дълготраен член на управлението й.
Отиде си един бележит българин и огромен шеф. Той завоюва голям брой триумфи и награди в туристическата промишленост. Неговият персонален образец на обществено виновен шеф със забележителен принос за развиването на туризма в България, го прави огромен българин, който посредством своя престиж построи положителен облик на туризма в България и на страната ни пред света.
Дълбок реверанс пред светлата му памет!

Апелираше за сливане на сектора

Николина Ангелкова, министър на туризма

Разделяме се с човек, отдал доста хрумвания и сили за устойчивото развиване на българския туризъм и СПА промишлеността. Аз и моят екип губим освен прелестен сътрудник и другар, само че и един от най-сериозните бизнесмени и вложители в бранша. Името на Стефан Шарлопов ще остане вечно обвързвано с демократичните полезности и е образец за неговите сътрудници с огромния му национализъм и несклоняем бизнес дух. Той способства за високото качество на туристическите услуги в страната и превръщането й в конкурентна дестинация.
Шарлопов постоянно е взимал присъединяване във всички значими тематики свързани с туризма в родината ни. Ангажираността му бе потвърдена и посредством наличието му в парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм, където бе гласуван законът за туризма. По време на съвещанието той още веднъж моли сътрудниците си за сливане на сектора и за основаване на туристическа камара.

За 10 година направи за СПА туризма това, което другите могат за 20

Благой Рагин, почетен ръководител на БХРА

Стефан Шарлопов беше цяла ера. За 10 години направи за СПА туризма това, което други пратки биха създали за 20. Дойде в най-подходящия миг и даде всичко за развиването на СПА туризма. Имаше доста контакти, беше доста безрезервен. Били сме близки с него. Искрено съчувствам на неговите деца. Той имаше специфични връзки с тях - беше непоколебим, само че обективен. Беше образец измежду моите сътрудници за всичко положително, което направи.

Ще продължим неговите фантазии и очаквания

Управителен съвет на Български съюз по балнеология и СПА туризъм

Стефан Шарлопов е измежду учредителите и основателите на съюза.
Беше ръководител и подстрекател на БСБСПА с задача, която ни обединяваше над 10 години.
Неговата идея беше: България - целогодишна туристическа дестинация! България на Европейската СПА карта.
Дейността му в съюза и в професионалната му кариера беше образец за религия в капацитета и бъдещето на българския туризъм.
Имахме шанса да работим с един родолюбец, който обичаше страната си и нейните обичаи, който беше образец за спомоществовател и труженик на всичко българско, който поддържаше безусловно историята и културата на страната, която беше избрал за бъдещето на своите деца.

За нас беше чест да познаваме и да работим дружно със Стефан Шарлопов!
И ще продължим неговите хрумвания, фантазии и очаквания, тъй като те са част от бъдещето на България.
Поклон пред паметта му!

Държеше доста на дадената дума

Младен Тимчев, някогашен зам.-кмет на Сандански. Докато е в ръководството на общината, стартира огромната инвестиция на Шарлопов за построяването на петзвездния „ Хотел Парк Пирин "

Трудно е да се намерят всички положителни думи и суперлативи, с цел да опиша що за човек бе Стефан Шарлопов, светла му памет! Той беше компетентен и можещ предприемач, само че преди този момент бе сполучлив и добър човек, същински родолюбец, с доста мощен дух и деятелност. Не спираше да провежда патриотични начинания. На неговия 50-и рожден ден, на който бях поканен, всички посетители трябваше да бъдем облечени в български национални носии. Със Стефан се работеше доста елементарно, той бе благонадежден сътрудник, който знае какво желае и по какъв начин да го реализира, държеше доста на дадената дума.

Беше в час с всичко, доста реактивен, адаптивен, подготвен да спомага. Много пъти е помагал на община Сандански в разнообразни обществени и просветителни инициативи. Отиде си прелестен човек от този свят, само че животът от време на време е неправдив! Мир на праха му!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР