Ще дерайлира ли влакът върху Пешеходния мост в Пловдив преди

...
Ще дерайлира ли влакът върху Пешеходния мост в Пловдив преди
Коментари Харесай

Ще дерайлира ли влакът върху Пешеходния мост в Пловдив?

Ще дерайлира ли " влакът " върху Пешеходния мост в Пловдив преди да изтече живота му през 2036 година?  Темата за неугледното оборудване на един от символите  на Пловдив нееднократно е била повдигна през годините, само че по този начин и тя не получи никакво развиване.  

В предишния мандат кметът на „ Централен ” Георги Стаменов даже бе влезнал в контакт с ББР, които държат концесията на оборудването, само че някогашният градоначалник Здравко Димитров не одобри концепцията.

Още в първите дни на новия мандат обаче започнаха съответни дейности за връщането на моста в активите на Община Пловдив предварително, написа. Общински съветници от „ Браво, Пловдив ”, в чиято стратегия бе залегнало преобразяването на Пешеходния мост, незабавно са почнали да работят за реализирането й.

Ерол Садъков от групата на „ Браво, Пловдив ” е провел диалози с шефа на „ Търговски център Марица ” Надежда Никова за среща сред Община Пловдив и ББР за откупуването на концесията.

Пред наш кореспондент Никова съобщи, че диалозите са били доста ползотворни, като се очаква среща с члена на Управителния съвет на банката и неин изпълнителен шеф Цанко Арабаджиев. През предходната седмица тя е  била планувана с кмета Костадин Димитров по отношение на бъдещето на оборудването, само че тя е била отсрочена за идващите дни поради задължения на градоначалника.

Концесията на моста бе подписана през 2001 година сред Община Пловдив и  „ Търговски център Марица ” ЕООД на Денис Бареков, като тя е със период до 2036 година.  По контракта предприемачът превежда 6,8 млн. лв. на Община Пловдив, като всяка година се заплаща и концесионно заплащане в размер на 12 000 лв..

През 2018 година концесията бе заложена пред ББР през други сдружения на Бареков за 2,5 млн. евро и влиза в нейните активи.  В момента точно банката стопанисва оборудването, като получава наемите и изплаща концесионните си отговорности.    

Към днешна дата пасивът на ББР за моста е 4 733 000 лв., колкото банката желае за откупуването на моста. Единствено през тази година се чака сдружението да бъде на облага, откогато банката го закупи. Оттам може и да са подготвени на договаряния за цената на сдружението, защото има амортизации по него.

От групата на „ Браво, Пловдив ” ни осведомиха, че се чака в околните дни да се организира среща сред кмета Костадин Димитров и Цанко Арабаджиев, както и общински съветници.  Пред TrafficNews градоначалникът съобщи, че е труженик Община Пловдив да си върне моста.

„ Това, което НЕвиждаме от този мост е реката. Темата е била повдигна през годините, както от господин Стаменов, по този начин и от общинските съветници през този мандат. Ще създадем срещите, като проучваме и всички документи, както и концесионните условия.  Това е тематика, която е за всеки пловдивчанин. След диалозите ни с „ Браво, Пловдив ”, виждаме че и от Политическа партия – Демократична България също повдигнаха тематиката. Надяваме се да имаме пресечни точки с тях, както и с всички групи в Общинския съвет ”, съобщи кметът.

Той засяга общинският консултант Добромира Костова от Политическа партия - Демократична България, която написа пост в профила си във Facebook, с който очевидно поддържа концепцията за придобиването на Пешеходния мост.

Съоръжението, чието същинско име е мост „ Съединение ” може да бъде едно от бижутата на Пловдив, а не да стои като изоставена влакова комбинация над реката. Идеята е градските управляващи да изплатят концесията, като на разплащане за 15 години сумата от 4,7 млн. лв. на година ще излиза към 300 хиляди лв., изяснява Садъков.

Ако Общината вземат моста то може да организира конкурс за визията му, като се направи естествено продължение на Главната – с открита част и излет към реката, места за отдих и дребна част търговски обекти най-вече заведения.

„ Едва ли има екскурзиант, стигнал до Венеция, който да няма фотография на изящния пешеходен мост „ Риалто ”.  Пловдив има късмет да има оборудване, което да бъде притегателно място освен за туристите, само че и за самите пловдивчани ”, каза общинският консултант от „ Браво, Пловдив ”.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР