Ще черпя колегите с погача за 11-ата годишнина от освобождаването

...
Ще черпя колегите с погача за 11-ата годишнина от освобождаването
Коментари Харесай

Какво се случва с медиците ни точно 11 години след края на ужаса в Либия?

" Ще черпя сътрудниците с погача за 11-ата годишнина от освобождението ни от пандиза в Либия. С останалите медсестри не се чуваме на този ден, за последно се видяхме на четвъртата годишнина ". Това показа Кристияна Вълчева. Тя е един от българските медици, които прекарват осем години и половина в либийски затвори по обвиняване в съзнателно причиняване на зараза от СПИН за дестабилизация на страната. Днес се навършват 11 години от паметното им завръщане на родна земя.

На 24 юли 2007 година медицинските сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова, Здравко Георгиев и палестинският студент по медицина Ашраф ал-Хаджудж се завърнаха със специфичен полет на летище " София ", откакто договарянията по тяхното освобождение приключиха сполучливо.
Българските медици бяха задържани в Бенгази на 9 февруари 1999 година и останаха зад решетките общо 2755 дни. " Това е ден като всеки различен за мен, просто го регистрирам. И на останалите не им е толкоз забавна тази дата. Не честваме, нито се събираме, въпреки всичко прекарахме над 8 години дружно хора с разнообразни характери на едно извънредно място. Това е задоволително дълго. А и някои от медсестрите са в провинцията, други на работа ", описа пред " България Днес " Вълчева.

След завръщането си Кристияна приключва медицински лицей и през 2010 година стартира работа като физиотерапевт във Военномедицинска академия. " Вече 8 години работя там, извънредно приятни са сътрудниците, управлението и ситуацията. Свикнала съм през годините да работя в най-тежките отделения. Народът е болен и това го виждам всеки ден. Тежко и натоварващо е, само че би трябвало да създадеш една бариера, с цел да можеш да окажеш помощ на хората ", безапелационна е Вълчева и прибавя, че и медсестри, и физиотерапевти би трябвало да получават най-малко 1500 лева заплата.

Всеки уикенд и отпуск Кристияна Вълчева и брачният партньор й доктор Здравко Георгиев прекарват в къща, която купуват на към 50 км от София край Годеч.  " Казва се " Веселата колибка " и дори има надпис на нея. Съпругът ми се пенсионира и цяло лято е там. Аз пътувам уикендите и когато почивам. Посрещаме на драго сърце посетители там за по ден-два ", споделя Кристияна.

Тя е горда баба на 5-годишно внуче. " Имам прелестен брачен партньор, който ме обича. Грижовни наследник и снаха, страхотна работа, сътрудници и другари. Щастлива съм ", прибавя Вълчева.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР