“Ще бъдем толерантни при първо нарушение за стари коли в

...
“Ще бъдем толерантни при първо нарушение за стари коли в
Коментари Харесай

Васил Терзиев: Ще бъдем толерантни при първо нарушение за стари коли в центъра

“Ще бъдем толерантни при първо нарушаване за остарели коли в центъра.Между 1 декември и 28 февруари центърът на София към този момент ще е затворен за най-замърсяващите коли – тези със стандарт Евро 1 и Евро 2. ” Това написа във фейсбук кметът на София Васил Терзиев.

Пълната възбрана такива коли да влизат ще важи за така наречен “Малък кръг ” – карето сред булевардите “Васил Левски ”, “Патриарх Евтимий ”, “Скобелев ”, “Опълченска ” и “Сливница ”.

“Това е остаряло решение от предходния общински съвет, с което би трябвало да се съобразим. Моят екип обаче ще проучва деликатно резултата от въвеждането на зоната. Тогава ще предложим на Столичния общински съвет по какъв начин да продължи да действа зоната след края на наложителния интервал ”

Safenews разгласява целият текст без редакторска интервенция:

“За страдание предходният екип на общината не е провел дейна и ясна разяснителна акция, което може да докара до комплициране измежду хората. Затова първоначално ще бъдем толерантни и при първо нарушаване жителите единствено ще бъдат предупреждавани. При следващи нарушавания ще се постановат санкции ”, сподели още той. Решението бе признато прието през предходната година от СОС по предложение на ГЕРБ-СДС, само че бе подкрепено от “Демократична България ” и “Спаси София ”, част от които и през днешния ден са в общинския съвет.

Вече са сложени пътни знаци, които да отбелязват обсега на зоната. Ограничението не важи за коли на жители с адресна регистрация в дребния кръг и за хора с увреждания.

Край на замърсяващите коли в центъра на София от 1 декември

Колите от най-ниската екокатегория няма да мога да влизат в центъра на София от 1 декември. Забраната важи до 29 февруари 2024 година Целта е да се понижи замърсяването на въздуха в София през зимата, напомня Safenews.

Забраната за влизането на замърсяващи коли през декември предходната година, само че не влезе в действие незабавно. Сега отсрочване няма да има, само че нарушителите няма да бъдат глобявани незабавно, обясниха от Столичната община.

Според наредбата за така наречен нискоемисионни зони санкциите за нарушаване на разпоредбите са от 50 до 500 лв. за първо нарушаване. Заради неналичието на разяснителна акция, както и тъй като системите за автоматизиран надзор на зоната не са напълно подготвени при в началото нарушаване водачите единствено ще бъдат предупреждавани, че са направили нарушаване. Ако повторно бъдат хванати в нарушаване, към този момент ще бъдат глобени.

Още вести четете в категория България.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР