Ще бъде създадена работна група с представители на вътрешните министерства

...
Ще бъде създадена работна група с представители на вътрешните министерства
Коментари Харесай

Правим и със Сърбия работна група срещу незаконната миграция

Ще бъде основана работна група с представители на вътрешните министерства на Сърбия и България, която да форсира решаването на проблемите с проведената престъпност и противозаконната миграция. Това стана ясно след срещата сред служебния вицепремиер по публичен ред и сигурност и вътрешен министър Иван Демерджиев и сръбския му сътрудник Братислав Гашич, която се организира на граничния пункт " Калотина ". 

Подобна междуведомствена група от специалисти от България и Турция към този момент работи, напомнят от вътрешното министерство. 

От там допълват, че във фокуса на срещата на " Калотина " са били тематики, свързани със усилването на двустранното съдействие и противопоставяне на противозаконната миграция и на проведените незаконни мрежи, както и общи инфраструктурни планове сред България и Сърбия. Министър Демерджиев акцентира напъните на българската страна в противопоставяне на незаконната миграция.

" Опитите за противозаконни прекосявания на границата сред България и Турция не понижиха тази зима, за разлика от предходните. Миграционният напън от началото на тази година е почти два пъти по-голям в съпоставения със същия интервал на предходната година ", уточни той. И посочи, че страната ни е подобрила взаимоотношението си с турската страна и работи интензивно за в допълнение техническо застраховане на браздата. 

" Разговаряме с Европейската комисия, с цел да получим техническа помощ, в това число и за наблюдаване по въздуха, високопроходими коли. Имаме уверението, че Европейска комисия е осъзнала нуждата да помогне на България като външна граница на Европейски Съюз ", съобщи вицепремиерът.



Относно подобряването на сигурността по границата ни със Сърбия, Демерджиев напомни, че през 2022 година са възобновени взаимните патрули. " Готови сме да набележим спомагателни ограничения, с цел да се лимитират незаконните прекосявания. Международните незаконни структури, занимаващи се противозаконна миграция, имат добре построени мрежи с голям финансов запас. Затова е значимо да реализираме бърз продан на данни, с цел да противодействаме в действително време на територията на няколко балкански страни ", акцентира министърът.

" Готови сме на отворено съдействие с всички служби на Министерство на вътрешните работи - Главна дирекция " Гранична полиция ", ГДБОП и други За пътния трафик през лятото сме подготвени да използваме полицейски чиновници, които да реализират бърз паспортен надзор с мобилни устройства ", съобщи от своя страна сръбският министър на вътрешните работи.

 Снимка: Министерство на вътрешните работи

В ход е поетапна метаморфоза на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина ", която се чака да завърши при започване на лятото с три нови паркинга и 28 трасета за граничен надзор, оповестиха още от ведомството на Иван Демерджиев. 

В срещата участваха заместник-министрите на вътрешните работи Моника Димитрова-Бийчър и Венцислав Катинов, основен комисар Росица Димитрова, шеф на " Гранична полиция " и шефът на ГДБОП основен комисар Калин Стоянов и управлението на Регионална дирекция " Гранична полиция " в Драгоман. От сръбска страна участваха Миомир Пажич, помощник-директор на сръбската полиция, и Драган Самоловач, шеф на сръбската дирекция " Гранична полиция ".

 Снимка: Министерство на вътрешните работи
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР