Ще бъде по-изгодно да се движат постоянно, вместо да паркиратКогато

...
Ще бъде по-изгодно да се движат постоянно, вместо да паркиратКогато
Коментари Харесай

Безпилотните коли могат да влошат трафика в градовете

Ще бъде по-изгодно да се движат непрекъснато, вместо да паркират

Когато се появят първите безпилотни коли по улиците, придвижването по улиците ще стане кошмарно (източник: CCO Public Domain)

Ако мислите, че трафикът в градовете е прекомерно претрупан, чакайте да видите какво ще стане, когато се появяват и самостоятелните коли – е тогава в действителност ще настане призрачен сън по пътищата, предизвести професор по екологични изследвания от Калифорния.

За самостоятелните коли се приказва с екстаз. Мнозина са уверени, че това е решението на всичките ни днешни несгоди с автомобилното придвижване в градовете. Концепцията е друга – автомобилът към този момент няма да е движимост, която притежаваме, а услуга, която употребяваме на поискване.

Но когато се появят първите безпилотни коли по улиците, и изключително когато броят им стартира лекичко да нараства, придвижването по улиците ще стане кошмарно, счита Адам Милард-Бал, професор по екологични науки в Университета в Калифорния, на който се базира обява в TechnologyReview.

Стимулите за новото потомство коли скоро ще се трансфорат в извращение, счита професорът. Ще се окаже по този начин, че на безпилотните коли им е по-евтино да се движат непрекъснато, даже и без пасажери, в сравнение с да им се постановат таксите за паркиране в градските центрове.

Така безпилотните коли ще кръжат непрекъснато по улиците. И тъй като за тях придвижването ще е най-евтино при ниски скорости, то може да се чака, че безпилотните коли в действителност ще пъплят по улиците със скорост, сходна с тази на пешеходците.
още по тематиката
Те просто ще убиват време. „ Ще се окаже, че стимулите… подтикват основаването на безпорядък “. Предвижданията на професора се базират на симулации с евентуални безпилотни коли в Сан Франциско.

Решението, съгласно Адам Милард-Бал, е в налагането на такса за достъп до градския център – такава, каквато сега се ползва в Лондон, Сингапур и Стокхолм. В тези градове водачите заплащат закрепена такса за влизане в центъра на града.

Подобни такси би трябвало да се вкарат още в този момент, преди да „ дойдат “ самостоятелните транспортни средства и да задръстят дефинитивно градовете, приканва професорът.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР