Ще бъде обявен нов конкурс за ремонта на площад „Света

...
Ще бъде обявен нов конкурс за ремонта на площад „Света
Коментари Харесай

Обявяват нов конкурс за ремонта на площад Света Неделя

Ще бъде разгласен нов конкурс за ремонта на площад „ Света Неделя “ в столицата. Това стана ясно след среща на Камарата на архитектите в България (КАБ) с основния проектант на София Здравко Здравков.

До нов конкурс се стига откакто от КАБ желаеха да се спре публичната поръчка за обновяването на централния площад. Архитектите се възпротивиха против лимитираните условия, с които се разрешава присъединяване на по-малко архитекти и обясниха, че липсва бистрота в процедурата. Те обявиха, че публичната поръчка не дава отговор на правилата за образуване на концептуални състезания на Архитектурния съвет на Европа, чиято философия е, че най-хубавата концепция може да се появи при присъединяване на максимален брой експерти, оповестява "Монитор ".

Арх. Здравков изясни, че заданието е направено с присъединяване на интернационалните специалисти и съгласно него критериите са повече от транспарантни. „ Искам да поканя екип, който да може да свърши задачата от концепцията до крайната плочка, а не да се упражнява в центъра на София всяко бюро с неразбираем потенциал. Това е интернационален конкурс, в който желая да вземат участие всички сътрудници, които са одобрени и имат потенциала да свършат задачата, а не някое студентско бюро да ми показа идея, която не може да извърши след това “, аргументира се основният проектант.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също се намеси и организира срещи с КАБ и основния проектант. В последна сметка специалистите се се договорили за смяна в изискванията. Участниците в състезанието трябваше да пуснат документи от 17 септември до 18 октомври. Сега процедурата ще бъде прекъсната и до месец ще се пусне нова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР