Ще бъдат ли увеличени пенсиите догодина? Какъв да е размерът

...
Ще бъдат ли увеличени пенсиите догодина? Какъв да е размерът
Коментари Харесай

Ще принудят ли най-богатите работещи българи да плащат повече осигуровки? Надзорът на НОИ решава днес

Ще бъдат ли увеличени пенсиите следващата година? Какъв да е размерът на минималната заплата? Волята си през днешния ден ще покаже Надзорният съвет на Националният застрахователен институт, който ще прегледа проектобюджета на институцията за 2019 година.

Заложената индексация на пенсиите е с 5,7% от 1 юли 2019 година Минималният ѝ размер би трябвало да стане 219 лева при 207 лева в този момент. Социалната пенсия да се вдигне от 125 на 132 лева, планува проектобюджетът. Таванът на пенсиите остава. Той се покачва от 910 на 1200 лв. и ще важи за всички - и за пенсионерите в заварено състояние, и за новоотпуснатите пенсии.

Планира се минималната заплата да се усили на 560 лева Върху тази сума ще би трябвало да се обезпечават и самонаетите. Така най-вече ще се усилят разноските на земеделските стопани, които до момента плащаха вноски върху 350 лева

Ябълката на раздора

" Ябълката на раздора " в проектобюджета се оказа плануваното повдигане на оптималния застрахователен приход от 2600 на 3000 лева

Бизнесът настръхна поради готвената смяна и изрази обществено терзанията си в позиции до премиера Борисов и ангажираните със обществената политика и правенето на държавния бюджет вицепремиер и министри, както и депутати.

Промяната ще удари най-много ИТ бизнеса, където заплатите са и измежду най-високите. 

Ето какво се споделя в позицията на водещите организации в ИТ бизнеса от 9 октомври:

От името на водещите организации в ИКТ промишлеността - Асоциация Телекомуникации (АСТЕЛ), Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българска асоциация по осведомителни технологии (БАИТ), Българска аутсорсинг асоциация (БАА) и ИКТ Клъстер показваме нашето съществено безпокойствие по отношение на оповестените планове за повишение на оптималния застрахователен приход на 3000 лева

Изразяваме своята угриженост, че една такава смяна ще има осезаемо отрицателен резултат върху цялостния капиталов климат в страната, както и върху този бранш с висока добавена стойност и опцията му за напредък .

В основата на този напредък е потенциалът ни да създадем стратегическа промишленост, основана на стратегически гений, който е световно конвертируем и за чието основаване, задържане и назад привличане в страната работим интензивно. Като обществено виновна промишленост и положителни данъкоплатци, поддържаме обезпечаването на по-добри условия за почтени старини, само че не с цената на този неправилен модел и не с цената на опълчване на обособени групи хора в нашето общество.

Ако една група получава повече, тъй като създава повече, а от там носи повече доходи в хазната, не е рационално да се демотивира, а противоположното - да се стремим към повишение на броя, мотивацията и продуктивността на този генератор на високи доходи. Това е и пътят да се обезпечи дълготраен източник на запас, който да се преразпределя, в това число и към пенсионерите.

Решението да се усили прагът на пенсиите, поднесено по едно и също време с повишаването на оптималния застрахователен приход, би могло да се възприеме като опълчване на обособени групи хора и да ускори острото чувство за несправедливост, да подкопае доверието в институциите и да заплаши действието на държавността на редовно ниво.

Изненадани сме, че в години с бюджетен остатък се взема от генериращите висока добавена стойност, вместо да се влага в увеличение на техния брой чрез вложения в просветителната система за подготовка на повече специалисти. С резултатите от труда на заетите в ИКТ бранша освен се покачва потреблението, което е главен мотор на растежа в последните години, само че и разработвайки и внедрявайки ИКТ артикули и услуги в българските предприятия се покачва конкурентоспособността им.

Отчитайки, че това желание ще обхване близо 148 000 лица, от които една трета са заети в нашата промишленост, следва ясно да се осъзнае, че това ще засегне както чиновниците, по този начин и работодателите.

Бихме желали да обърнем внимание, че съществува действителна заплаха от отлив на висококвалифицирани експерти , който поради съществуващия дефицит на фрагменти, не би могъл да бъде обезщетен по никакъв метод. Естествено, след отлива на експерти ще ги последват и фирмите, които ще подхващат дейни дейности по преразпределение на своите разноски за заплати посредством наемане на повече хора в зони с по-добри стопански условия – да вземем за пример свободните стопански зони край Скопие и Ниш.

Икономическият резултат от това държавно решение ще бъде строго отрицателен – вместо да се акумулират повече средства, постъпленията ще намалеят, освен това освен еднократно, а кумулативно, защото ще продължат да спадат и през идващите години.

Друго отрицателно разследване на увеличението на осигурителните вноски (особено в композиция с обсъжданото увеличение на вноските по наложителното здравно осигуряване) ще бъде редуцирането, а даже и прекратяването на вложенията от страна на фирмите в в допълнение образование и нови фрагменти в бизнеса, за развиване и мотивация на личния състав, както и понижаване на потенциала на компаниите да отделят средства, запаси и време за присъединяване в обществено виновни акции.

Противоречивите дейности на държавното управление водят до непредвидимост на средата , което се отразява както на българските компании, по този начин и на привличането на евентуални задгранични вложители. Опасяваме се, че краткото предупреждение на тези промени ще докара до напрежение и нарушение на проектите за развиване.

На мнение сме, че толкоз сензитивна тематика следва да се комуникира и с бизнеса, който е директно обиден. Едно преждевременно и непрозрачно решение буди съмнения дали е направена прецизна оценка на въздействието върху бизнес средата.

Промяната неизбежно ще рефлектира и върху цените на ИКТ продуктите и услугите, което ще се отрази на конкурентоспособността на българската стопанска система на най-базисно ниво.

Както и до момента, оставаме в подготвеност за градивен разговор:

Асоциация Телекомуникации /АСТЕЛ/

Българска асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/

Българска асоциация по осведомителни технологии /БАИТ/

Българска аутсорсинг асоциация / БАА/

ИКТ Клъстер
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР