Ще бъдат ли обезщетени семействата на разменените бебета е въпрос,

...
Ще бъдат ли обезщетени семействата на разменените бебета е въпрос,
Коментари Харесай

„Шейново“ отказват обезщетение за разменените бебетата, ще чакат съдът да се произнесе

Ще бъдат ли обезщетени фамилиите на разменените бебета е въпрос, който ще би трябвало да бъде решен в съда. Адвокатите на двете фамилии не съумяха да договорят размера на компенсацията, което болничното заведение да изплати за този невиждан случай. Родителите желаеха по 300 000 лева поради нанесени морални вреди. Болницата отхвърли тази опция, заяви Българска национална телевизия.

„ Болницата по никакъв метод не се ангажира с това, което в началото анонсираха, че ще платят непринудено, каквато и да е сума “, изясни Стоян Стойков, юрист на едно от фамилиите.

„ Със сигурност бихме отстъпили някакъв %, само че болничното заведение явно не е склонна даже да даде опция за договаряния, тъй че съгласно мен не е в този момент мястото на подобен въпрос. Иначе бихме отстъпили, тъй като един правосъден развой ще продължи минимум две години. И повече може да продължи “, споделя другият юрист Тодор Мангъров.

Реално болничното заведение отхвърля първата оферта без да предложи различна сума.

„ Съветът на шефовете нямаше по какъв начин да направи насрещно предложение или да предложения за договаряния, а реши, че ще отнесе разногласието вероятно в съда, в случай че бъде декларирана правосъдна рекламация от страна на сътрудниците “, изясни юристът на „ Шейново “ Величка Костадинова.

Междувременно от болничното заведение са наели външен съветник, с цел да пресметна дали желаната сума е основателна, като прегледа 600 случая на лекарски неточности.

„ Суми към 300 000 лв. са присъждани извънредно рядко. И то в доста фрапиращи случаи. Говорим за гибел на малко дете или пък за доста тежки увреждания, породени на дребни деца, които са довели до необратимо физическо увреждане на здравето им “, твърди консултантът Мария Шаркова.

Ако настояванията на фамилиите не бъдат задоволени, те възнамеряват да отнесат въпроса към съда в Страсбург.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР