Ще бъдат инвестирани 10 млн. лв. в подкрепа на процеса

...
Ще бъдат инвестирани 10 млн. лв. в подкрепа на процеса
Коментари Харесай

Манолев: Инвестираме 10 млн. лв. в дигитализиране на българските малки и средни предприятия

Ще бъдат вложени 10 млн. лева в поддръжка на процеса по цифровизация на българските дребни и междинни предприятия. Средствата са от Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ и ще бъдат отпускани под формата на ваучери.

Това заяви заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев по време на формалния старт на програмата „ Grow with Гугъл “, в границите на която ще се провеждат редица образования за цифрови умения на дребните и междинни предприятия в България. Събитието бе намерено от министър-председателя на Република България Бойко Борисов, а в него присъединяване взе и Анетe Крьобер-Риел, старши шеф Публични политики и връзки с държавните управления в „ Гугъл “.

“Свидетели сме на навсякъде дигитализиране на стопанската система - развой, на който не би трябвало да гледаме като опасност, а като опция, която да използваме оптимално дейно ”, сподели заместник-министър Александър Манолев и подчертава, че точно по тази причина Министерството на стопанската система застава зад самодейността на Гугъл.

По думите му броят на дребните и междинни предприятия в България е 316 хиляди, което съставлява 99,8% от общия брой на нефинансовите предприятия в страната и без тяхното цифровизиране националната стопанска система не може да бъде конкурентна.

Той акцентира, че България има мощни страни, които би трябвало дейно да бъдат употребявани и даде образец със бранша на Информационните и информационните технологии, който притегля от ден на ден вложения.

Компаниите в него генерират годишен оборот от над 2,5 милиарда евро, а заетите експерти са повече от 17 500, стана ясно от неговото изявление. “Важно е обаче да подобрим връзката с другите браншове на стопанската система ни, тъй като има браншове, в които към момента са едва развити софтуерните и новаторските решения ”, сподели още Александър Манолев.

След формалното разкриване на събитието се организира и полемика " Цифрови умения - Нови благоприятни условия за развиване на локалните бизнеси ", в която дружно със заместник-министър Манолев присъединяване взеха и евродепутатът Ева Майдел; Григорис Зарифополус, районен управител за Гърция, България, Кипър и Малта в Google; Саша Безуханова, създател на Move.bg и Добромир Иванов, член на борда на Българската стартъп асоциация – BESCO.

Инициативата „ Grow with Гугъл “ е част от поетия от „ Гугъл “ ангажимент, за превъзмогване на цифровото разделяне в Европа, като компанията е оповестила, че ще помогне на 1 млн. европейци да намерят работа или да реализират бизнес напредък до 2020 година, което е част от напъните на водената от Европейска комисия „ Коалиция за умения и работни места в региона на цифровите технологии “.

През април 2016 година компанията започва програмата „ Дигитален гараж в България “ като безвъзмездна онлайн платформа за образование на цифров маркетинг и онлайн бизнес за чиновници и бизнесмени в сегмента на дребните и междинни предприятия. Оттогава повече от 26 000 души са подготвени в региона на цифровите умения посредством платформата, а 21% от миналите през програмата настояват, че са усетили положителен резултат върху кариерата и бизнеса си след образованието.

Програмата се организира под патронажа на Министерството на стопанската система на Република България и с поддръжката на Българската търговско-промишлена палата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР