Ще бъда шокиран, ако няма такива, които да банкрутират, каза

...
Ще бъда шокиран, ако няма такива, които да банкрутират, каза
Коментари Харесай

Експерт предупреди: Очаква се фалит на банки

Ще бъда шокиран, в случай че няма такива, които да банкрутират, сподели Марк Занди

Дистанционната работа може да бъде невероятна за чиновниците. По-малко време в задушни офиси и напредване по препълнени пътища значи повече време и сила за всичко останало в живота. Но отдалечената работа не е толкоз добра за наемодателите – или техните кредитори.

Някогашните оживени офис здания са празни. Неизбежно някои наемодатели ще банкрутират. А банките, които са отпускали заеми на строителните бизнесмени, ще се опарят, написа CNN в собствен разбор по тематиката.

Нищо от това не е вест. И все пак Уолстрийт внезапно се разтревожи за неприятните заеми за недвижими парцели и празните офис здания. Цената на акциите на един районен заемодател – New York Community Bancorp – се срина, а кредитният му рейтинг бе намален до " junk “, частично поради експозицията му към неприятни офис заеми.

Японската Aozora Bank изненада вложителите, като упрекна неприятните заеми, свързани с офиси в Съединени американски щати, за плануваната загуба. А немски заемодател задели планина от пари, с цел да се приготви за " най-голямата рецесия с недвижимите парцели след финансовата рецесия “.

" Перфектна стихия “

Всичко това подухва неприятни мемоари за началото на 2023 година, когато двойка огромни американски банки ненадейно изпаднаха в рецесия, а служителите във Вашингтон се втурнаха да гасят пожара. Само че в този момент страхът е от празните офис здания, а не от намалената стойност на облигациите, върху които седят банките.

Бавният темперамент на този интервал на стрес е ненапълно оневинен. В края на краищата лизинговите контракти нормално се подписват за няколко години. Едва когато петгодишният контракт за наем изтече, офисът, който е съвсем празен от 2020 година насам, се трансформира в проблем.

Дори в случай че наемателят остане, банката, софтуерната или медийната компания евентуално ще се нуждае от по-малко пространство. Вместо четири етажа, в този момент може би ще са два. Или един. И сигурно няма да заплащат за това офис пространство цените отпреди Коронавирус. Не и когато на пазара има толкоз огромно предложение.

Когато договорите за наем се сменят и потребностите от претовареност се трансформират, може да се получи съвършена стихия от събития “, споделя Ед Милс, анализатор на политиката на Вашингтон в Raymond James.

Не единствено че договорите за наем на офиси изтичат, само че и заемите стават предварително изискуеми.

Строителните бизнесмени имат проблеми с рефинансирането на заемите си, защото цената на офис постройките се е намалила с повишаването на % на незаетите площи. Планът им отпреди пандемията за възнаграждение на най-високата цена на офис площите се провали поради настъпилата отдалечена работа.

Дните на съвсем нулевите лихвени проценти изчезнаха незабавно откакто " преходно “ стана неприятна дума измежду централните банкери. За да се пребори с трайната инфлация, Федералният запас увеличи лихвените проценти с движение, с което даже именитият началник на Фед Пол Волкър би се гордял.

Днес инфлацията наподобява е под надзор, само че лихвените проценти към момента са доста високи. Това е сериозен проблем за бранш като недвижимите парцели, прочут с натрупването на задължения.

Сега строителните бизнесмени би трябвало да рефинансират дълга си, единствено че при по-високи лихви и по-ниски оценки.

Някои наемодатели ще изпаднат в несъстоятелност и ще оставят банките да държат в ръцете си цялата сума.

Разбира се, банките и техните регулаторни органи са научили доста уроци от миналогодишната банкова рецесия.

Регулаторите не се тормозят да принуждават банките да се запасяват с капитал, с цел да смекчат удара от загубите по заемите – вместо да изплащат дивиденти.

Например New York Community Bancorp шокира вложителите предходната седмица, като понижи дивидентите си и задели 552 млн. $ за загуби от заеми през четвъртото тримесечие. Това е съвсем 10 пъти повече от сумата, която задели през третото тримесечие.

Базираният в Лонг Айлънд заемодател разкри изненадваща загуба от 252 млн. $ – внезапен поврат спрямо облагата от близо 200 млн. $ през миналата година. New York Community Bancorp упрекна за това " утежняването “ на положението на офис парцелите в портфейла си, както и проблемите с жилищните заеми.

Ние сме прецизно фокусирани върху намаляването на концентрацията на търговски парцели допустимо най-бързо “, даде обещание на вложителите по-рано тази седмица Алесандро Динело, новоизбраният изпълнителен ръководител на NYCB.

NYCB упорства, че депозитите ѝ са постоянни и че разполага с ликвидност, с цел да преодолее бурята.

Въпреки това даже министърът на финансите Джанет Йелън призна по-рано тази седмица, че някои банки може да са " много уплашени “ от проблемите с недвижимите парцели.

Председателят на Федералния запас Джером Пауъл призна в изявление за предаването " 60 минути “, че казусът с недвижимите парцели е " забележителен “ и може да продължи " с години “.

Въпреки това Пауъл акцентира, че " не наподобява да има признаци на рецесия – неща, които от време на време сме виждали в предишното, да вземем за пример при световната финансова рецесия “.

Милс, анализаторът на Raymond James, означи, че регулаторите " вървят по тънката линия “ в обществените си мнения. " Те би трябвало да са сигурни, че няма да основат суматоха, само че също по този начин не желаят да си присвояват евентуални провали “, сподели той.

Някои банки ще банкрутират

Все отново Марк Занди, основен икономист в Moody's Analytics, съобщи, че някои банки ще банкрутират поради напрежението, обвързван с комерсиалните недвижими парцели.

Ще бъда шокиран, в случай че няма такива, които да банкрутират “, сподели Занди.

Важно е да се означи, че съгласно Занди тези банкови банкрути ще бъдат лимитирани до по-малките кредитори – тези, които имат ненадейно разтърсени заеми за офиси.

За благополучие, мегабанките – като тези, които бяха в основата на финансовия срив през 2008 година – са в дребна степен директно изложени на риск.

Не бих определил това като рецесия “, сподели Занди. " Поне към момента не. “

Банките се пробват да избегнат идна рецесия, като работят с наемодатели в затруднено състояние. Един по-агресивен метод би имал противоположен резултат, принуждавайки притежателите на парцели да се откажат от тях при взрив на продажбите – което би довело до намаление на всички оценки.

Те печелят време “, споделя Зандим представен. " Те не желаят да вкарат никого в положение на несъстоятелност и да наложат продажби в затруднено състояние. Може да се стигне до съдбоносен цикъл. “
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР