Щатският долар скочи до 20-годишен връх спрямо кошница от валути

...
Щатският долар скочи до 20-годишен връх спрямо кошница от валути
Коментари Харесай

Ехото от речта на Пауъл изстреля долара до 20-годишен връх

Щатският $ скочи до 20-годишен връх по отношение на кошница от валути в понеделник. Подемът му идва, откакто ръководителят на Федералния запас Джеръм Пауъл алармира за поддържането на по-високи лихвени проценти за по-дълго време, с цел да се овладее растящата инфлация.

Индексът на $ се повиши до 109.44 пункта по време на азиатската търговия – връх, невъобразим от две десетилетия. Силата на зелените пари тласка други съществени валути към нови дъна и оказва напън върху тези от нововъзникващите пазари.

Доларът доближи 138.88 японски йени, най-високата стойност от 21 юли, до момента в който офшорният юан падна до ново двегодишно дъно от 6.9321 за $.

Стерлингът също падна до над двугодишно дъно от 1.1656 $, до момента в който еврото потъна с 0.49% до 0.9916 $.

Днешните облаги разшириха тези от петък, когато Пауъл предизвести, че семействата и бизнесът ще изпитат „ известна болежка “, защото ще отнеме време на Фед да овладее инфлацията.

Пауъл даде да се разбере, че няма гълъбово завъртане, както чакаха някои пазарни участници “, разяснява пред Reuters Карол Конг, старши помощник по валутна тактика и интернационална стопанска система в Commonwealth Bank of Australia.

Той предвижда, че тази седмица доларът ще усили още повече силата си и може да доближи 110 пункта на фона на повсеместните затягания на паричните политики на страните.

Доходността на държавните облигации на Съединени американски щати също се увеличи в понеделник на фона на мненията на Пауъл. Двугодишната рентабилност се повиши до 3.4890%, най-високата от края на 2007 година, до момента в който 10-годишната рентабилност беше към 3.1229%.

Пазарите в този момент виждат към 76.5% късмет за повишение на лихвите със 75 базисни пункта на идващото съвещание на Фед през септември.

Дискусията за степента на повишение на лихвените проценти може да стартира да остава на назад във времето, а фокусът да се измести към пиковите лихвени проценти и какъв брой дълго ще се задържат те “, предвижда Чару Чанана, пазарен пълководец в Saxo Capital Markets.

В Европа нещата са с малко по-различен колорит. И тук има капацитет за огромен скок на лихвените проценти, само че вложителите са по-фокусирани върху енергийната рецесия в блока. Иначе пазарите правят оценка риска ЕЦБ да разгласи нарастване от 75 базисни пункта идващия месец, откакто някои политици към този момент дадоха сигнали за такова огромно придвижване.

Чанана от Saxo обаче отбелязва, че по-големият фокус ще бъде върху идното прекъсване за поддръжка на „ Северен поток “ и какъв брой бързо газопроводът ще бъде върнат в употреба. Руският държавен енергиен колос „ Газпром “ разгласи, че ще спре доставките на природен газ за Европа тази седмица – от август 31 до 2 септември. След като към този момент понижи фрапантно количествата (до 20%), някои се тормозят, че може да не възобнови подаването на синьо гориво под предлог за нуждата от по-сериозен ремонт да вземем за пример.

Същевременно на другия завършек на света сензитивните към риск австралийски и новозеландски долари се бореха да задържат облаги в понеделник. Австралийският курс падна с 0.7% до 0.6842 $, най-ниското равнище от 19 юли, до момента в който новозеландският доближи ново едномесечно дъно от 0.6103 $.

При криптовалутите биткойнът остана под равнището от 20 000 $, защото настроенията на вложителите се намалиха. Към 9 ч. българско време се търгува към 19 700 (1-1.43%), сочи информация в CoinDesk.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР