Щатската икономика е добавила над 400 000 работни места за ...

Щатската икономика е добавила над 400 000 работни места за

Щатската икономика е добавила над 400 000 работни места за 12-и пореден месец

Щатската стопанска система е добавила над 400 000 работни места за 12-и следващ месец Темпът на нарастването на заплатите обаче може би стартира да се забавя – за наслада на Фед Препоръчай (0)
Икономиката на Съединени американски щати добави 428 000 работни места през април, а нивото на безработица остава на равнище от 3,6%, отбелязвайки 12-и следващ месец на напредък на работните места с над 400 000, макар че изненадващият спад на коефициента на претовареност допуска, че пазарът на труда ще остане извънредно сгънат.

Работните места в неселскостопанския бранш са се нараснали с 428 000 през април, което подхожда на нарастването от предходния месец, демонстрира отчетът на Министерството на труда от петък. Средното почасово възнаграждение набъбна по отношение на предходния месец, предава Bloomberg.

Средната оценка в анкета на Bloomberg измежду икономисти предвиждаше нарастване на местата с 380 000 и намаляване на безработицата до 3,5%.

Доходността по десетгодишните държавни скъпи бумаги остана леко по-висока, фючърсите върху американските акции се покачиха, а доларът поевтинява.

Добрият резултат от нарастването на работните места демонстрира, че търсенето на чиновници остава мощно. Броят на откритите и заетите работни места още веднъж е рекордно висок, а предприятията се затрудняват да наемат задоволително служащи, с цел да се оправят с устойчивото потребителско търсене. Изключителната конкуренция за чиновници докара до бързо повишение на заплатите през последните месеци, само че все пак приходите на доста служащи не съумяват да компенсират инфлацията.

Данните от петък демонстрират, че темпът на това нарастване може би стартира да се забавя. Средното почасово възнаграждение се увеличи с 0,3% по отношение на март, което не дава отговор на прогнозите на икономистите след възходяща проверка на данните за предходния месец. Заплатите са се повишили с 5,5% по отношение на миналата година.

Устойчиво намаляване на растежа на заплатите би било добра вест за Фед, който се стреми да овладее най-бързата инфлация от четири десетилетия насам. Председателят Джером Пауъл съобщи в сряда, че централната банка се надява да смекчи търсенето на работна ръка, като задачата е да забави растежа на заплатите и инфлацията, „ без да се постанова да забавя стопанската система и да има криза и безработицата да нарасне доста ".

Тази седмица централните банкери покачиха лихвените проценти с най-голям ритъм от 2000 година насам в опит да се преборят с възходящите цени, а Пауъл съобщи, че покачвания в подобен размер са на дневен ред и за идните съвещания.

Коефициентът на присъединяване в работната мощ - делът на популацията, което работи или търси работа - спадна до 62,2%, което е най-ниското равнище от три месеца насам, а коефициентът за служащите на възраст 25-54 години се намалява. Това усложнява работата на Фед в опитите ѝ да приведе търсенето на работна мощ в сходство с предлагането.

Различни фактори, в това число отговорностите за полагане на грижи за деца и възрастни хора, не разрешават на коефициента да се върне на нивото отпреди пандемията. В вероятност по-високите заплати, съчетани с възходящите цени на артикули от първа нужда като храна и жилище, могат да върнат повече американци към пазара на труда.

Растежът на работните места е широкообхватен в другите браншове, като водещи са туризмът и хотелиерството, производството, превозът и логистиката.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg