Щатът Ню Йорк планира да събира 350 млн. долара данъчни

Щатът Ню Йорк планира да събира 350 млн. долара данъчни ...

Ню Йорк ще събира повече данък от продажба на марихуана, отколкото от алкохол


Щатът Ню Йорк планира да събира 350 млн. долара данъчни приходи от легалната продажба на марихуана. Това е с 35% повече, отколкото са били данъчните приходи от продажба на алкохол през  миналата година, съобщи Уолстрийт Джърнал.

В края на март губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо подписа указ, с който легализира притежанието на 85 грама марихуана за лицата на възраст над 21 години. От 2022 г. се очаква да стартира и официалната  търговия с растението. Щатът все още обсъжда данъчното облагане на тези сделки. Към момента се планира данъкът да бъде 21% на сухата маса и 25% на продуктите за ядене, в които има марихуана. Първоначалните разчети показват, че още през първата година тези данъчни приходи ще са повече отколкото са въпросните за продажбата на алкохолни напитки. Това вече се е случило в Илинойс, където от февруари алкохолът вече генерира по-малко приходи за щатската администрация.

В САЩ вече 18 щата разрешават марихуаната за общо ползване – какъвто е случаят с Ню Йорк, а 36 – само с рецепта от медик.

Калифорния бе сред щатите, които най-рано въведоха легалната употреба на растението – още през 2018 г. Там обаче около ¾ от всички сделки продължават да не се отчитат и да се правят в сивия сектор, тъй като въведените данъци са прекалено високи – 36% от продажната цена, което прави легалните търговци неконкурентни на нелегалния пазар. Рекорд обаче се държи в щата Уошингтън, където данъкът е 47%, най-високият в страната.

Процесът на излизане от сивия сектор ще трае доста време. При отмяната на Сухия режим в САЩ минават 4 години преди нелегалните спиртоварни да минат под регулация.

 

Източник: manager.bg