Щатът Ню Йорк планира да събира 350 млн. долара данъчни

...
Щатът Ню Йорк планира да събира 350 млн. долара данъчни
Коментари Харесай

Ню Йорк ще събира повече данък от продажба на марихуана, отколкото от алкохол

Щатът Ню Йорк възнамерява да събира 350 млн. $ данъчни доходи от легалната продажба на марихуана. Това е с 35% повече, в сравнение с са били данъчните доходи от продажба на алкохол през  предходната година, заяви Уолстрийт Джърнал.

В края на март губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо подписа декрет, с който легализира притежанието на 85 грама марихуана за лицата на възраст над 21 години. От 2022 година се чака да започва и формалната  търговия с растението. Щатът към момента разисква данъчното облагане на тези покупко-продажби. Към момента се възнамерява данъкът да бъде 21% на сухата маса и 25% на продуктите за ястие, в които има марихуана. Първоначалните планове демонстрират, че още през първата година тези данъчни доходи ще са повече в сравнение с са въпросните за продажбата на алкохолни питиета. Това към този момент се е случило в Илинойс, където от февруари алкохолът към този момент генерира по-малко доходи за щатската администрация.

В Съединени американски щати към този момент 18 щата позволяват марихуаната за общо прилагане – какъвто е казусът с Ню Йорк, а 36 – единствено с рецепта от доктор.

Калифорния бе измежду щатите, които най-рано вкараха легалната приложимост на растението – още през 2018 година Там обаче към ¾ от всички покупко-продажби не престават да не се регистрират и да се вършат в сивия бранш, защото въведените налози са прекомерно високи – 36% от продажната цена, което прави легалните търговци неконкурентни на незаконния пазар. Рекорд обаче се държи в щата Уошингтън, където данъкът е 47%, най-високият в страната.

Процесът на излизане от сивия бранш ще трае много време. При анулацията на Сухия режим в Съединени американски щати минават 4 години преди незаконните спиртоварни да минат под регулация.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР