Щатът Канзас одобри движението на автономни превозни средства без “водач

...
Коментари Харесай

Ново име при автономните товарни коли: Gatik


Щатът Канзас утвърди придвижването на самостоятелни транспортни средства без “водач за безопасност” зад кормилото (снимка: Gatik)

Младата компания за самостоятелни товарни камионетки Gatik съобщи в четвъртък, че ще пусне първите си транспортни средства по пътищата на Канзас, откакто локалните управляващи дадоха зелена светлина на нея и нейния сътрудник и клиент Walmart Inc.

Губернаторът на Канзас Лора Кели в петък подписа закон, разрешаващ потреблението на транспортни средства без водач в щата, в това число такива без „ водач за сигурност “ зад кормилото.

Директорът по политиките в Gatik Ричард Щайнер сподели, че компанията „ ще пусне своите камиони на пътя в този момент “ в Канзас, само че отхвърли да разяснява дали возилата ще правят доставки за Walmart или за различен клиент. Той сподели още, че Gatik и Walmart са провели доста диалози през последната година със законодателите в Канзас и със чиновници на правоприлагащите органи.
още по темата
Събитието не бе посрещнато с наслада от Teamsters, локално профсъюзно обединяване, което се опълчи на новия закон още в плановия му стадий, базирайки се на проблеми като условията за застраховка и отговорност. В изказване на Teamsters се споделя, че законопроектът е признат преждевременно и че разрешава на самостоятелните транспортни средства да работят „ неразумно, рискувайки живота на нашите другари и съседи и съсипвайки работната мощ такава, каквато я познаваме “.

Walmart към този момент резервира безмълвие по случая. Голямата комерсиална верига към този момент работи с Gatik в други щати в Съединени американски щати – Арканзас и Луизиана. Там Gatik осигрява доставки на къси дистанции със своите самостоятелни камиони. Миналата година двете компании отстраниха „ водачите за сигурност “ от някои направления за доставка в Арканзас, оставяйки самоуправляемите камиончета да се придвижват изцяло самостоятелно.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР