Индийските власти бързат да овладеят смъртоносна епидемия от вирус Nipah в Керала

...
Щат в Южна Индия предприема мерки за ограничаване на огнището
Коментари Харесай

Щат в Южна Индия предприема мерки за ограничаване на огнището на вируса Nipah, след като двама души починаха от рядката и често смъртоносна болест, затваряйки училища и тествайки стотици, за да предотврати разпространението му.

Главният министър на Керала Пинарай Виджаян каза, че вирусът е бил открит в щатския окръг Кожикоде, като призова жителите да бъдат внимателни и да следват указанията за безопасност на здравния отдел.

Двама души са починали от вируса, каза той в изявление в сряда, четвъртото огнище в щата от 2018 г. насам. „Не трябва да се страхуваме, но да посрещнем тази ситуация с повишено внимание“, написа Виджаян в социалните медии.

Nipah е зоонотичен вирус, предаван от животни на хора, според Световната здравна организация (СЗО). Но може да се предава и чрез замърсена храна или директно между хора.

Симптомите често започват с главоболие и сънливост, но бързо преминават в кома в рамките на няколко дни, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.

Може да причини остър респираторен синдром – при който белите дробове не могат да получат достатъчно кислород до тялото – и фатален енцефалит, възпаление на мозъка.

Жители поправят табела с надпис "Задържаща зона на Нипа" в квартал Кожикод, Керала, Индия, на 13 септември. Жителите поправят табела с надпис „Задържаща зона на Нипа“ в квартал Кожикод в Керала, Индия, на 13 септември. Stringer/Ройтерс

Няма ваксина и лечението е ограничено до поддържащо лечение.

Досега в Керала повече от 700 души са били идентифицирани като близки контакти и са тествани за вируса, каза министърът на здравеопазването на щата Вийна Джордж пред репортери в сряда.

От тях 77 се считат за „висок риск“, каза тя, добавяйки, че групата е била помолена да остане у дома и да наблюдава здравето си.

Властите в Кожикод затвориха някои училища в областта, каза областният колектор в изявление в сряда. Междувременно седем села са обявени за „задържащи зони“, съобщи Ройтерс.

Множество огнища в Керала

Керала преживя смъртоносна епидемия от вируса Nipah през 2018 г., убивайки 17 души и предизвиквайки широка паника в щата. Повече от 230 души бяха тествани през това време, тъй като властите започнаха строга операция за проследяване на контакти, за да ограничат разпространението му.

Сред загиналите е и медицинска сестра, която е лекувала пациенти в болница в Кожикоде.

На следващата година Керала постави повече от 300 души под наблюдение, след като мъж беше диагностициран с вируса. Щатът имаше още едно огнище през 2021 г., отнело живота на 12-годишно момче.

Вирусът Nipah е идентифициран за първи път по време на епидемия от 1998-1999 г. в Малайзия, където близо 300 души са били заразени и повече от 100 са починали, според CDC. Повече от милион прасета бяха евтаназирани, за да се спре разпространението му.

Вирусът е кръстен на село Кампунг Сунгай Нипах в Малайзия, където свиневъдите са се заразили с болестта.

По време на тази епидемия повечето човешки инфекции са резултат от директен контакт с болни прасета или техните замърсени тъкани, според СЗО. Има последващи огнища в Индия и Бангладеш, с повече от 600 докладвани случая на хора между 1998 г. и 2015 г., се добавя в него.

Съобщава се и за предаване на вируса Nipah от човек на човек. Според СЗО между 2001 г. и 2008 г. около половината от докладваните случаи в Бангладеш се дължат на предаване от човек на човек в резултат на работници, които се грижат за заразени пациенти.

Вирусът е в списъка на СЗО с епидемични заплахи, които се нуждаят от спешни изследвания и разработки.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР