Щастлива съм, че София е първата столица в Европа с

...
Щастлива съм, че София е първата столица в Европа с
Коментари Харесай

Фандъкова: Нов проект предвижда 400 училища и градини да си произвеждат сами зелена енергия

" Щастлива съм, че София е първата столица в Европа с таксономичен разбор. За тази цел сме създали шест огромни плана, един от които е за внедряване на водородни технологии в публични здания за понижаване на стандартните горива ".

Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова на конференция „ Диджитъл София - интелигентен град “, която се състои в София. Кметът изрази задоволство, че София е първата столица в Европа с таксономичен разбор.

" Така всеки един план, който общината ще осъществя в бъдеще, ще е според Зелената договорка и финансиран против потвърдени резултати ", уточни Фандъкова. Тя изброи плановете в тази посока, по които работи Столичната община.

Първият е за зелени детски градини и учебни заведения, вторият - за електрически коли за споделено пътешестване, с които биха се спестявали 15 хиляди тона въглеродни излъчвания на година. Третият е за центъра за обработка на огромни данни, който ще следи парникови газове, сила в MWh, рисковите метеорологични феномени и други данни.

" Четвъртият е за пречистващи филтри, които в действително време мерят равнището на фините прахови частици, петият - за внедряване на водородни технологии в публични здания за понижаване на стандартните горива. А последният е зелена електрическа жп линия от гара Яна до Топлоелектрическа централа " София " за превоз на RDF-горивото. Тя би икономисала над 8 хиляди автомобилни курса на година ", сподели Фандъкова.

Тя уточни, че общината развива услугите за жителите за прилагане на градския превоз и паркирането в града. " От няколко месеца обичаният метод на възнаграждение в градския превоз е с банкова карта - към този момент близо 70% от всички еднократни билети продадени от Центъра за градска подвижност са електронни, уточни Фандъкова и разяснява, че по този начин пътуването става по-удобно и преференциално.

Удобен метод е и онлайн заплащане посредством мобилното приложение МПАСС ", означи столичният кмет. Тя заяви още, че София е първата община, която вкара електронното заявяване на позволение за градеж и други градоустройствени услуги.

" Мобилно приложение Nag.Mobile обезпечава данни от проекти за регулация и други. Вече 20 000 консуматори са се възползвали от мобилното приложение. Разработихме и 17 нови електронни услуги за разрешаването на устройствени процедури и одобрение на подробни устройствени проекти, с които съкратяваме периодите и подсигуряваме повече гласност.

Само от началото на март до 11 април са подадени 150 заявки, които от хартиени сме създали цифрови с електронен съгласувателен лист, " осведоми Йорданка Фандъкова.

Конференцията Digital Sofia.Smart City се провежда от Столична община и Комисия за контролиране на известията, с присъединяване на министерства,регулаторни органи, общинска администрация и общински съветници, общински предприятия и районни кметове, представители на ИКТ бранша, телекоми, вложители, банковата и академична общественост.

Провеждането и ще подкрепи нововъведенията и адаптирането на новите технологии, осигурявайки взаимно допълнение сред обществения и частния потенциал, като ще способства за осъществяване на задачите, на към този момент признатата от СОС, “Стратегията за цифрова промяна на София “ (СДТС) и Плана за деяние по осъществяването и, като ще разшири нейната гласност за жителите и бизнеса.

Конференцията цели да ускори осведомеността на жителите, бизнеса държавната и локална власт за приложение на нововъведенията и технологиите в живота на един град, с цел да бъде той „ интелигентен “.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР