Щастлив съм да съобщя, че вчера беше официално открита за

...
Щастлив съм да съобщя, че вчера беше официално открита за
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Програмата за ВЕИ и батерии за бизнеса може да е една от най-успешните в Плана за възстановяване

Щастлив съм да оповестя, че през вчерашния ден беше публично открита за кандидатстване една от най-чаканите стратегии за финансова поддръжка от Плана за възобновяване и резистентност, а точно програмата за създаване на нови ВЕИ (Възобновяеми енергийни източници) за лично ползване в композиция с местни уреди за предпазване на сила. Това написа в своя Facebook профил служебният вицепремиер по ръководство на европейските фондове.  „ Тази стратегия е на стойност 200 милиона лв. и ще дава средства на дребни и междинни предприятия за създаване на фотоволтаици и колокирани системи за предпазване на сила. Целта на програмата е да окаже поддръжка на прехода към климатична индиферентност посредством възстановяване на независимостта на равнище дружество. Това ще се случва посредством създаване на нови ВЕИ за лично ползване в композиция с местни уреди за предпазване на сила, както и спомагателен гаранционен финансов инструмент за енергийна успеваемост и възобновима сила “, осведоми Пеканов. Според вицепремиера програмата може да бъде една от „ най-успешните и смислени “ в българския проект за възобновяване и резистентност.  „ Тя дава опция по децентрализиран метод, с присъединяване на бизнеса, да осъществяваме верните вложения, които да способстват за задачите на декарбонизацията, да вършат по този метод енергийната ни система по-устойчива, и нашата стопанска система по-независима. В същото време, това са вложения, които понижават разноските на бизнеса в средносрочен проект, по този начин вършат стопанската система ни по-конкурентоспособна, а стоките им по-евтини. На база на това, в границите на служебния кабинет на премиера Стефан Янев, с екипа ми увеличихме десетократно средствата по Плана за възобновяване и резистентност за тази стратегия от 20 на 200 млн. лв.. Очакваме огромен интерес към нея и в случай че това в действителност е реалност, ще търсим механизми за отпущането на още средства в бъдеще “, показва още вицепремиерът Пеканов.  Условията са: Финансира се комплект от фотоволтаични системи за лична приложимост със системи за предпазване на сила.
Фотоволтаиците могат да имат мощ до 1 MW, само че и не повече от два пъти размера на предоставената мощ от ЕРП.
Съоръженията за предпазване на сила би трябвало да имат най-малък потенциал, равносилен на предпазване на 100% от мощността на фотоволтаичната система за 1 час.
Общият бюджет е 200 млн. лева, като минималният размер на декларираното финансиране от обещано дружество е 75 000 лева, а оптималният – 1 000 000 лева
В взаимозависимост от размера на предприятието и местоположението програмата финансира сред 35% и 50% от плана.
Финансират се финансови разноски, строително-монтажни работи и консултантски услуги.
Отворено за микро-, дребни и междинни предприятия, както и такива със междинна пазарна капитализация, регистрирани не по-късно от 31 декември 2019 г.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР