Щастлив съм, че с общи усилия успяхме да осъществим една

...
Щастлив съм, че с общи усилия успяхме да осъществим една
Коментари Харесай

Пенчо Милков: Книгата „Русе – за първи път в България“ е наша сбъдната мечта

„ Щастлив съм, че с общи старания успяхме да изпълним една фантазия - да издадем книгата, отдадена на първите неща, които са се случили в Русе. Историята на родния ни град постоянно ще бъде мотив за горделивост и единство посред ни ”. С тези думи претендентът за кмет на Русе Пенчо Милков приветства гостите на премиерата на книгата „ Русе - за първи път в България “.

Двуезичното издание е финансирано от Община Русе и събира в последователен ред събития и новости, навлезли в България през Русе от 1843 година до наши дни. Изданието е богато илюстрирано, като някои от фотосите и документите се разгласяват за първи път.

„ Това не първото издание, отдадено на Русе, само че първото, издадено с мисъл за запазване паметта и величието на града ни. Първото издание, с което всеки русенец, който разтвори страниците му, би се гордял. Издание, което ще се надгражда в бъдеще “, показа един от създателите Стоян Стоянов-Комитски. Той добави, че Русе е прочут в страната като „ Град на първите неща “, само че досега не е съществувал алманах, който да увековечи тези данни.

По книгата работиха още инж. Йовчо Стоянов, инж. Румен Кузов и Хачик Лебикян. Редактор е русенският историк засл. доцент Живодар Душков.

„ Искам да изкажа специфичните си благодарности на експертите от Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов, Дияна Ботева и Кремена Тодорова, от Държавен списък - Русе Толя Чорбаджиева и доктор Надежда Цветкова, от Регионалната библиотека „ Любен Каравелов “ - Теодора Евтимова и доктор Теодора Дянкова. Те спомагаха извънредно, с цел да държим през днешния ден книгата в ръцете си “, сподели Пенчо Милков.

Документи от персоналните си архиви и сбирки дават както създателите, по този начин и русенските краеведи и откриватели на историята на Русе Боян Драганов /консултант на изданието/, Стефан Драганов, Илиян Илиев, Дитер Хес и други Преводът на британски език е на Миглена Парашкевова и Николай Маринов.

Книгата „ Русе – за първи път в България “ е отпечатана от русенското издателство „ Авангард Принт “.

Купуването и продаването на гласове е закононарушение.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР