Щастието е в това да си щастлив, независимо къде се

...
Щастието е в това да си щастлив, независимо къде се
Коментари Харесай

Милен Миланов в „Долината на щастливците“

Щастието е в това да си благополучен, без значение къде се намираш . Историческите събития в романа са по-скоро декор, в сравнение с главен претекст. Надявам се книгата да допадне на хора с интерес към българската и античната история и на хора, които обичат добре разказани истории “.

Това показа в предаването „ 12+3 “ Милен Миланов за книгата си „ Долината на щастливците “.

 Лятото на 1922 година,
село Планиница, Царство България




Осем дълги години Христо Лепоев е прекарал в армията, бранейки отечеството. Сега най-накрая е там, където постоянно е желал да бъде – вкъщи. Но мирният живот като че ли не е за него. Когато родното му село влиза в спор със прилежащото, той предстоящо се оказва в центъра на конфликта. Това притегля вниманието на остарелия му главнокомандващ в Пети кавалерийски полк, който го приканва назад в работа на родината. Христо е показан не на кого да е, а на министър-председателя и министър на войната Александър Стамболийски. От кабинета му той излиза с револвер и задачата да ликвидира Македонеца – самообразован химик бомбаджия, взел прекомерно драговолно решаването на Македонския въпрос.

Есента на 1922 година,
Александрия, Египет




Д-р Питър Грийн е англичанин, някогашен боен доктор и учител по типичен науки. Мечтата му е да открие именит загубен ръкопис, за който е чул от немски боец на фронта.

Необичайното му другарство с Христо стартира с предотвратен от българина опит за обир против Питър и продължава с пътешестване с транспортен съд по Нил в посока Луксор, където по последни данни се намира Македонеца. Компания в екзотичното пътешестване им вършат членовете на тайнствен фетиш, измежду които е и очарователната лейди Катарина Ашли. А когато красивата дама се оказва в неволя, заплененият Питър и недоверчивият Христо се насочат на една последна борба в пустинята…

Милен Миланов е създател на сборниците с разкази „ Бибоп от Хенри “ („ Арс Благоевград “, 2010) и „ Спирала на мълчанието “ („ Изток-Запад “, 2015). Завършил е египтология в Нов български университет. Негови нехудожествени текстове са излизали в „ National Geographic България “ и вестник „ Сега “. „ Долината на щастливците “ е първият му разказ.

Интервюто с Милен Миланов можете да чуете в звуковия файл.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР