Щъркелът е възприеман като щастлив символ на здраве и късмет.

...
Щъркелът е възприеман като щастлив символ на здраве и късмет.
Коментари Харесай

Наблюдаваме в реално време живота на щъркелите в Белозем

Щъркелът е възприеман като благополучен знак на здраве и шанс. Село Белозем пък е известно като Европейското село на белия щъркел в България . Получава тази влиятелна купа през 2005 година, когато селото е номинирано от съдружие " Зелени Балкани " и се причислява към Мрежата на европейските села на щъркелите . Районът на Белозем притегля щъркелите още от най-дълбока античност и приютява тяхна колония до ден-днешен.

За да помогне за опазването на естественото благосъстояние на Белозем - щъркелите, взема решение да заложи на модерните технологии и да построи видеонаблюдение на щъркеловите гнезда. Програмата се доверява на локалната самодейност и взема решение да поддържа плана " Опазване и разпространение на щъркелите в Белозем - Европейското село на белия щъркел в България "

" Читалището е дълготраен сътрудник на локалната общественост. Заедно стигнахме до извода, че белият щъркел, колкото и да е известен в селото, има потребност от нашата помощ, с цел да оцелее ", споделя Христина Клисурова, съидейник на НЧ " Просвета 1909 " за възникването на концепцията за плана. " Същевременно колкото повече се дава публичност на такива начинания и локални съкровища като белия щъркел, толкоз повече се развива самото обитаемо място. "

В Белозем забелязали, че има потребност от спомагателни платформи за загнездване на щъркелите, тъй като от ден на ден млади двойки идват там да отглеждат фамилиите си. Чуждестранният опит им демонстрира, че в такива случаи видеонаблюдението е подобаващ метод за следене историята на птиците в гнездата, които населяват, и е атрактивно и за локалните поданици, и за туристите. Така вземат решение да сложат камери в част от десетките щъркелови гнезда в Белозем . Видеонаблюдението е както в съществуващи, по този начин и в новоизградени изкуствени гнезда. Три от тях са ситуирани тъкмо върху покрива на читалището.

Всеки, който отиде в посетителския център там, може да следи посредством камерите в действително време фамилния живот на белия щъркел, грижата и храненето на дребните . " Това има и учебен резултат, тъй като хората виждат, че с изключение на красиви и свързани с доста легенди, тези птици са потребни на хората. Това оказа помощ и на щъркелите, и на хората да ги опознаят по-добре ", споделя Христина Клисурова. Заради видеонаблюдението се усилва броят на туристите в селото, тъй като са малко местата, където може директно да се следи животът на птиците. А уебсайтът по плана разпространява селото и на процедура от всяка точка на света може да се научи за ориста на щъркелите и живота им в селището Белозем.

" Казваме, че Белозем е българското европейско село на белия щъркел, само че в България има доста села с двойки щъркели и всяко се гордее с наличието на тези птици. Имаше потребност да се съберат представители на всички тези дребни общности и да обменят опита си за подкрепяне на птиците и за бъдещото им запазване и развиване ", добавя Христина.
 Снимка 536812
Източник:

Според нея дребните локални общности и неправителствени организации, сходно на партниращата в плана организация " Зелени Балкани " , имат късмет, с помощта на програмата на Лидл България , да осъществят своите планове с акцент върху живота на локалните хора. " Голяма част от реализацията на нашия план е осъществена с присъединяване на локалното население. Това ни дава спомагателен опит и храброст да продължаваме да търсим благоприятни условия да осъществяваме нашите хрумвания. "

" Ти и Lidl за по-добър живот " е най-голямата социално-отговорна самодейност на Лидл България, която компанията започва през 2017 година, и има за цел да оказва помощ на хората в другите райони от страната да водят по-качествен и пълностоен метод на живот, като поддържа планове в три основни области: обучение, просвета и историческо завещание и околна среда. Инициативата се осъществя взаимно с и.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР