Щамът на коронавируса Омикрон XBB.1.5, който само за няколко седмици

...
Щамът на коронавируса Омикрон XBB.1.5, който само за няколко седмици
Коментари Харесай

СЗО алармира: Нов щам на Омикрон може да предизвика ковид вълна

Щамът на ковид Омикрон XBB.1.5, който единствено за няколко седмици се трансформира в преобладаващ в Съединени американски щати, може да провокира нова вълна, съобщи пред кореспонденти представител на Световната здравна организация.

" Обезпокоени сме от трансмисивността му, изключително в някои страни в Европа и североизточната част на Съединени американски щати, където XBB.1.5 бързо измести други циркулиращи подварианти ", съобщи Мария Ван Керхов, механически началник за COVID-19 към СЗО.

Все отново Здравните управляващи не са сигурни дали това ще докара до повече хоспитализации или смъртни случаи.

Щамът е открит в 29 страни, само че той може да циркулира в доста повече, сподели Ван Керхов.

В Съединени американски щати субвариантът се е нараснал от 4% от секвенираните случаи до 40% единствено за няколко седмици, заяви в Twitter координаторът на Белия дом за реакция при Коронавирус рецесия Ашиш Джа. Но СЗО към момента афишира публично дали XBB.1.5 е по-опасен от другите циркулиращи подварианти.

Ван Керхов съобщи, че увеличението броя на хоспитализациите в Североизточна Европа към момента не може да се припише на XBB.1.5, защото частично повода може да е в други респираторни болести, в това число грип.

Джа предизвести, че имунитетът на американците против XBB.1.5 " евентуално не е огромен ", в случай че предходната зараза е била преди юли или в случай че не са получили двувалентната ваксина, която стана налична през септември. Той посъветва хората да си създадат бивалентна ваксина, да се тестват, преди да посещават огромни събирания или да се срещат с възрастни и имунокомпрометирани хора, както и да носят висококачествена маска в препълнени закрити пространства.

СЗО работи по разбор на тежестта на новия вариант, който ще разгласява през идващите дни, сподели Ван Керхов.

Източник: БГНЕС
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР