Щамът на коронавируса Омикрон XBB.1.5, който само за няколко седмици

...
Щамът на коронавируса Омикрон XBB.1.5, който само за няколко седмици
Коментари Харесай

Проф. Ботев : Инбутираха болни без да има нужда, 40-50-годишни са на легло след COVID-19

Щамът на ковид Омикрон XBB.1.5, който единствено за няколко седмици се трансформира в преобладаващ вариант в Съединени американски щати, може да провокира нова вълна от случаи, съобщи пред кореспонденти представител на Световната здравна организация.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 32462
" Положението не е толкоз ужасно. Ние с Омикрон се занимаваме от година и три месеца, и в случай че погледнем в международен аспект - в Съединени американски щати имаше интервал, когато случаите стигаха до милион. От Нова година бяха към 130 000 души, а в този момент са 65 000, като последователно понижават. В България също бяха намалели случаите, само че знаете, че около Нова година има оживление и имаше нараствания, стигащи до 300 души. Но по този начин или другояче, в случай че погледнем в света - междинната заболеваемост е към 200 случая на 1 милион население ", каза хематологът проф. Чавдар Ботев в студиото на " Денят ON AIR ".

По думите му смъртността е към 0,5-0,7%.

" Науката изисква по-дълго наблюдаване, с цел да се дефинира един вид какъв брой е лек, само че като цяло няма наблюдения, че е по-тежък. Вирусът се движи по биологични закони, той би трябвало да си откри път и да се заразят отначало разнообразни субекти. Спрямо Алфа разновидността - Делта разновидността е 5 пъти по-заразен, а по отношение на Омикрон - новият вид е 2 пъти по-заразен от Делта. Но има едно изключение - Китай, където сега може би има стотици милиони заболели ", допълни проф. Ботев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него в страната 90% от популацията е имунизирано.

" Има взрив, само че на процедура на 10 индивида - 9 са безсимптомни, а един е със признаци. Това е поради имунизациите. Проблемът е част от възрастното население, което не е имунизирано. Те не желаят да одобряват западни ваксини, тъй като го одобряват като рисков вид. Но ние би трябвало да бъдем спокойни във връзка с COVID-19, това, което не би трябвало да бъдем умерено, е пост-COVID ", безапелационен е хематологът.

Като призна, че сега следи два доста тежки случая с грип.

" Сатурацията при коронавирус болните е малко подправена, при стопляне се подвига до едни стойности, които в естествената медицина се одобряват за несъвместими с живота. Тук нарушаването на съдовете е по доста характерен вид и това, че е една от грешките - някои хора се интубираха, само че без да има потребност. За страдание, не си взехме заключения от всичко това, което се случи ", добави проф. Чавдар Ботев.

" В едно семейство, в случай че се открие грип А, може единствено при един да излезе пробата позитивен. Заради това би трябвало да се следи епидемиологично, симптоматиката може да е много друга. Тези с грип А са доста, цели семейства се разболяват. Всеки го кара самостоятелно. Ниският Витамин D е доста значим, общото положение, съпътстващи болести. Видях и пациенти, които боледуват от няколко вируса. Просто би трябвало да се вземат ограничения ", разясни той.

А за какво пост-COVID е най-големият проблем?

" Пост-COVID е нещо, което чакахме и пристигна със страшна мощ. Проблемът е, че се приказва малко. Приема се, че от 5 до 80% от хората имат пост-COVID. За всяко заболяване би трябвало да се преведат клинични изследвания. Той може да се появи година, две след болестта. Ние ще се опитаме да съберем това, което науката е събрала. Те са към 220 пост-COVID признака. Ще дадем по-голяма досегаемост на хората да ги знаят. Има хора, които след COVID-19 са на легло, а те са на 40-50 години, някои от тях се нуждаят от белодробна трансплантация ", разяснява проф. Ботев.

И акцентира, че би трябвало да заобикаляме храните, обработени на висока температура: " Може да изпиете една лъжица зехтин заран на гладно и да окаже въздействие върху голям брой болести, и постепенно да се пренастрои. Ядките, които консумирате, ги консумирайте сурови. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР