Щафетата с олимпийския огън за Зимните олимпийски игри през 2022

...
Щафетата с олимпийския огън за Зимните олимпийски игри през 2022
Коментари Харесай

Щафетата с олимпийския огън стартира в Пекин

Щафетата с олимпийския огън за Зимните олимпийски игри през 2022 година започва в Пекин. Тържествената гала се състоя в Олимпийския парк в северната част на китайската столица.

"Обявявам началото на щафетата с огъня за Зимните олимпийски игри през 2022 година в Пекин ", сподели Хан Чжън, първи вицепремиер на Държавния съвет на Китайската национална република.

Заради пандемията маршрутът и продължителността на щафетата са доста понижени. За да се предотвратят рисковете от разпространяването на ковид, щафетата ще се организира без фенове. Освен това стадиите й са ситуирани надалеч от оживени улици и региони.

Щафетата ще включва 12 стадия в трите съществени центъра на олимпийските надпревари: в Пекин и в град Чжанцзякоу са разпределени пет зони за преместване на олимпийския огън, още две са ситуирани в столичния регион Янцин.

11 стадия на щафетата са отвън олимпийският "балон ", в който живеят всички задгранични делегации, в него са ситуирани спортни уреди и олимпийското село.

Последният, 12 стадий ще се организира към този момент вътре в балона.

Щафетата ще стигне до пекинския стадион "Птиче гнездо " в петък, където към момента неназованият финален факлоносец ще възпламени олимпийския огън. Това е същото място, на което пламтя факелът за Пекин 2008.

Общо в щафетата ще вземат участие към 1200 факелоносци на възраст от 14 до 86 години. Освен това в нея ще вземат участие представители на към 20 страни по света.

Огънят ще премине около дребна част от огромните забележителности в страната. Сред тях са Летният замък в столицата, секторът от Великата китайска стена - Бадалин, окръгът Чжанцзякоу в провинция Хъбей, където ще бъдат извършени някои от ски надпреварите, както и други места.

За първи път в историята освен хора, само че и машини ще вземат участие в предаването на факела: роботи-амфибии ще транспортират огъня под вода в река Юндин, а самозадвижващи се транспортни средства ще бъдат употребявани на площадката в индустриалния парк Шоуган (част от парка на зимните олимпийски игри).
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР