Щадящите тестове за деца взимат пробата на дете от слюнката,

...
Щадящите тестове за деца взимат пробата на дете от слюнката,
Коментари Харесай

Педиатър: Делта вариантът на COVID-19 е много високо заразен

Щадящите проби за деца взимат тестът на дете от слюнката, без да се бърка в носа. Изследва се екстрактът от слюнка. Това съобщи шефът на Специализираната болница за интензивно лекуване по детски заболявания " Проф. Иван Митев " в София доктор Благомир Здравков в предаването „ Лице в лице “ по БТВ.

„ В Германия на децата им се взимат с такива проби, а по-големите деца си взимат пробите даже сами. Вирусолозите настояват, че това е еквивалент на бързите антигенни проби “, изясни той.

„ Делта разновидността на COVID-19 е доста високо инфектиран. Ако общоприетият вариант един заразява още 2-3, Делта разновидността заразява 4, 6 до 10 индивида. Честотата на заразяване на децата е висок, тъй като те са ниско имунизирана група. Над 12 години имунизацията е рядка. При неимунизираните деца заразяването става по-лесно. Това, което се твърдеше, че те боледуват леко, в този момент излиза наяве, че самото протичане с Делта разновидността върви по-затегнато, изключително при децата с хронични болести “, изясни доктор Благомир Здравков.

„ Честотата при децата с потребност от хоспитализация е по-висока спрямо предходната вълна на COVID-19. Най-често повода е нараснала температура, кашлица или дихателна непълнота в друга степен. Малките пациенти добре се повлияват на лекуването “, изясни доктор Здравков.

„ Когато се развие пневмония, която води до дихателна непълнота се постанова хоспитализация при децата. Малка част от тези деца развиват Мултисистемен възпалителен синдром (MIS-C) и нещата са много трагични. Някои от децата развиват миокардит “, акцентира педиатърът.

„ Може имунизираният човек да е преносител на вируса, само че при него той престоява по-кратко, почти – 1/3 от времето. Той прекарва вируса по-леко, в случай че се заразят “, посочи лекарят.

Д-р Здравков уточни, че децата с тежки затруднения биват карани в болница „ Пирогов “. „ Откакто е вълната имам информация, че през „ Пирогов “ са минали единствено 4-5 деца. Важно е децата с хронични болести да се имунизират “, уточни той, написа Novini.bg.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР