Щабният елемент за интегриране сили на НАТО в Република България

...
Щабният елемент за интегриране сили на НАТО в Република България
Коментари Харесай

Зам.-министър Запрянов: Всички заедно ще допринесем за укрепване на отбраната

Щабният детайл за консолидиране сили на НАТО в Република България (NFIU BGR) означи честването на третата годишнина от активирането си. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата.

На тържеството участва заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов. „ Дълбоко съм уверен, че крайните цели ще бъдат изпълнени и всички дружно ще допринесем за по-добра синхронизация на дейностите, по-добро авансово обмисляне и подсилване на защитата във всички стратегически посоки и против всички типове закани и провокации в дълготраен проект “, сподели той в обръщението си към персоналния състав на щабния детайл.

Заместник-министър Запрянов награди военнослужещи от щабния детайл, отличени със заповед на министъра на защитата за високи служебни достижения и заслуги към защитата на страната.

„ Горд съм, че през днешния ден NFIU BGR е подготвен да посрещне бъдещите провокации и да усили качествата на Алианса в защитата и отбраната на страните и техните народи “, съобщи в словото си командирът на щабния детайл полковник Стайко Прокопиев.

Военнослужещите и цивилните чиновници от състава на NFIU BGR бяха поздравени от името на военното управление на Министерството на защитата от шефа на Щаба на защитата бригаден военачалник Радостин Илиев. Той връчи награди на отличените със заповед на началника на защитата.

„ Именно вие бяхте хората, които въплътиха в действителност взетите на срещата на върха на НАТО в Уелс политически решения и поетите задължения за усилване на качествата на Съюза за бързо реагиране при положение на военно-политическа рецесия. Вие, военните специалисти от България, Албания, Англия, Германия, Гърция, Полша, Румъния, Съединените американски щати, Турция и Унгария, допринасяте за повишение способността за отговор на Алианса, защитавате общите полезности и ползи. Затова заслужавате и получавате нашето откровено почитание и благодарност в този ден “, се споделя в приветствения адрес на началника на защитата военачалник Андрей Боцев по случай третата годишнина от формалното активиране на Щабния детайл за консолидиране на силите на НАТО на територията на България.

* * *

На Срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 година държавните и държавните ръководители на страните-членки на НАТО взеха политическо решение за основаването на щабни детайли за консолидиране сили на НАТО на териториите на шест страни-членки на Алианса. През 2016 година като допълнение към щабовете в Източна Европа НАТО сътвори два нови щабни детайла в Словакия и Унгария.

Създаването на щабните детайли е част от общата акомодация на структурата на силите на НАТО и командната конструкция на НАТО и е

най-голямата смяна в организацията след края на Студената война. Основен приоритет е присъединяване в обмисляне на интервенции по член 5 от Вашингтонския контракт и провеждането на многонационални и национални тренировки и учения на територията на страната.

На 9 април 2015 година Министерският съвет на Република България стартира процедура по построяването на щабен детайл в София, България. Официалното активиране на щабния детайл на 3 септември 2015 година беше юридически акт, с който се започва процедурата по неговото създаване, окомплектоване и съоръжение. Щабният детайл реализира цялостни оперативни качества преди Срещата на НАТО във Варшава през юли 2016 година На 29 септември 2016 година щабният детайл отпразнува гала по формалното връчване на флага, която означи завършека на построяването му.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР