Щабът за извънредни ситуации в Пирот реши от днес детските

...
Щабът за извънредни ситуации в Пирот реши от днес детските
Коментари Харесай

В Пирот остава извънредното положение, газта от цистерната продължава да изтича

Щабът за изключителни обстановки в Пирот реши от през днешния ден детските градини и учебните заведения да работят обикновено, като се изключи учебните заведения в селата Станичене, Сопот и Цървенчево, близо до мястото на случая, където се обърна цистерната с амоняк, оповестява rtv.rs.

Прокуратурата стартира инспекция за приключване на амоняк от цистерна, която се обърна на десетина километра от Пирот.

Анализите на въздуха демонстрират, че в града няма амоняк, само че газта от цистерната продължава да изтича, тъй че концентрациите в тази част са се нараснали няколко пъти и са с заплаха за живота.

Водата в Пирот, Бела Паланка и Ниш е годна за пиянство, оповестиха от института " Батут ".

Няма нараснала централизация на амоняк във въздуха в региона на Ниш, само че е неразрешено потреблението на питейна вода от кладенци край Нишава, оповестиха от градския щаб.

Поради нарасналата централизация на амоняк, избрана от анализите на Института за публично здраве в Ниш и компанията " Naisus ", потреблението на водата от Нишава за отдих, лов на риба, както и потреблението на улов от реката е неразрешено.

Прекъснато е придвижването в сектора Бела Паланка - Пирот и Сопотска петля - Пирот.

Министерството на опазването на околната среда заяви, че река Нишава е с нараснали концентрации на амоняк на мястото за взимане на проби на 100 метра надолу по течението от моста при Просек, на основния път Пирот-Ниш.

Според оповестените рекомендации на Института за публично здраве на Сърбия, доктор Милан Йованович Батут, заради нарасналата централизация на амоняк в Нишава, заради превантивни аргументи питейната вода от обособени кладенци до река Нишава не би трябвало да се употребява за пиянство и подготвяне на храна.

Изключва се потреблението му за отдих, лов на риба, потребление на улов и други действия в непосредствена непосредственост до него.

Както се показва в известието, не е следена смяна в органолептичните свойства на водата в Нишава по време на пробовземането на това място.

„ Получените стойности на общи физико-химични индикатори, като рН стойност, електропроводимост, разперен О2, % на плътност на водата с О2, нитрити, нитрати, ортофосфати, хлориди и сулфати, подхождат на предписаните гранични стойности за I и II клас на качество на повърхностните води.Измерената стойност на амонячен азот (1,95 mg/l) дава отговор на пети клас качество на повърхностните води ", се споделя в известието на министерството.

Министерството на запазване на околната среда, взаимно с Агенцията за запазване на околната среда, непрестанно следи обстановката във връзка с качеството и редовността на водата в река Нишава.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР