Щабът, председателстван от областния управител Юлиян Леков, проведе заседание във

...
Щабът, председателстван от областния управител Юлиян Леков, проведе заседание във
Коментари Харесай

Училищата в Софийска област преминават на онлайн обучение от 1 до 7 февруари

Щабът, управляван от регионалния шеф Юлиян Леков, организира съвещание по отношение на нарасналата заболеваемост от грип и остри респираторни болести на територията на целия район.

Директорът на РЗИ в Софийска област доктор Розалина Чобанова показа общата картина на заболеваемостта след подхванатите на 25 януари краткотрайни противоепидемични ограничения против разпространяването на грип и ОРЗ.

Заради нарасналата заболеваемост щабът взе решение за въвеждането на нова мярка - учениците в цялата Софийска област да преминат на онлайн образование от 1 до 7 февруари.

Продължава действието и на въведените досега ограничения:
Преустановяват се плановите съвещания на бременни дами и детските съвещания. Преустановяват се профилактичните прегледи, наложителни имунизации и реимунизации в амбулатории за първична извънболнична помощ. В детските градини и ясли да се организира прецизен утринен филтър, като откритите деца със признаци на остри респираторни болести не се позволяват в детското заведение. Да не се позволяват до работа болни лица от личния състав на детските заведения. Да се обезпечи опция за измиване на ръцете с топла вода и сапун и се прави двукратна стерилизация на повърхности и детски играчки. Да се прави постоянно проветряване на пространствата. Преустановяват се свижданията в профилираните институции за даване на обществени услуги и в тези за обществени услуги от резидентен вид за деца и възрастни. Допускат се единствено изключения при тежко заболели, като визитите са краткотрайни, а посетителите и посещаваните носят защитни маски за лице за еднократна приложимост.
За 5 февруари е планувано ново съвещание на Областния щаб, по време на което ще бъде направена оценка на въведените противоепидемични ограничения и ще бъде взето решение за тяхното прекратяване или продължение.

Преди ден проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания, съобщи, че София-област е рекордьор по брой болни.

" В някои от областите, които първи взеха ограничения, както в Смолян, има даже намаляване на заболеваемостта. В други, които скоро взеха ограничения, както София-област, продължава повишението, т.е. те са рекордьора сега с максимален брой болни ", разясни тя.

Вчера четири области оповестиха грипна зараза - Ямбол , Шумен , Велико Търново и Перник . Преди това такава бе оповестена и в областите Бургас , Варна , Велико Търново , Габрово , Пазарджик , Перник , Плевен , Пловдив  и Смолян .

Не на всички места обаче учениците минават на отдалечено образование за съответния интервал. От 31 януари в обучение от разстояние в електронна среда минават децата от областите Варна, Пазарджик и Перник. В областите Варна и Пазарджик неприсъствено ще се учи до края на седмицата - 2 февруари, а в област Перник онлайн образованието ще продължи до 9 февруари, в това число. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР