Шри Ланка обяви неплатежоспособност по външния си дълг, се казва

...
Шри Ланка обяви неплатежоспособност по външния си дълг, се казва
Коментари Харесай

Шри Ланка изпадна в неплатежоспособност

Шри Ланка разгласи несъстоятелност по външния си дълг, се споделя в известие на Министерството на финансите на страната, представено от Прайм. Уточнява се, че страната не заплаща отговорностите си за промеждутъчен интервал, в очакване на преструктуриране на тези отговорности в сходство с подкрепяната от Международния валутен фонд (МВФ) стратегия за стопански промени, заяви финансовото министерство на страната.

" Шри Ланка имаше безупречна известност при обслужването на външния си дълг от оповестяване на независимостта си през 1948 година. Въпреки това, събитията в последно време, в това число следствията от пандемията от Covid-19 и дейностите в Украйна, по този начин подкопаха финансовото положение на Шри Ланка, че по-нататъшното обикновено обслужване на отговорностите по външния държавен дълг стана невероятно ", се споделя в изказване на финансовото министерството.

Ведомството отбелязва, че в края на предишния месец МВФ оцени размера на външния дълг на Шри Ланка като " недопустим ".

" Макар че държавното управление предприе изключителни стъпки в устрема си да уреди целия си външен дълг, в този момент е ясно, че това към този момент е несъстоятелна политика и че ще е належащо изцяло преструктуриране на тези отговорности.

По този метод, финансовата политика на държавното управление на Шри Ланка в този момент се състои в това, да прекрати обслужването на всички външни задължения за прочут интервал, в очакване на урегулирано и в съгласие преструктуриране на тези отговорности, в сходство с програмата за стопански промени, поддържана от МВФ ", се споделя в изказването.

В страната има изострен дефицит на храни и артикули от първа нужда и горива, включително газ. Много региони на Шри Ланка са наранени от чести спирания на електрозахранването до 13 часа на денонощие, заради липса на валута за импорт на горива.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР