Шпионският скандал у нас не може да бъде сравнен с

...
Шпионският скандал у нас не може да бъде сравнен с
Коментари Харесай

Иван Гешев за шпионската афера: В България не е имало такъв скандал след 9 септември 1944 година

Шпионският скандал у нас не може да бъде съпоставен с никое друго дело в България. Това сподели пред Българска национална телевизия основният прокурор, като повтори, че това е случай без аналог.
Шестима души бяха привлечени като обвинени за присъединяване в група за шпионство в интерес на непозната страна, оповестиха през вчерашния ден от прокуратурата. " Групата се е занимавала с това да събира класифицирана информация, която съставлява държавна загадка, и да я дава на трета страна, в тази ситуация става въпрос за Русия. В исторически проект в България не е имало подобен скандал след 9 септември 1944 година Единственият, с който могат да се вършат аналогии, е така наречен скандал " Петорката от Кеймбридж ". Българските служби демонстрираха, че се възстановили своя капацитет, унищожен след 89-та година. Надявам се, това да е в полза на България ", означи основният прокурор.
 Гешев: Група от военни и висши чиновници е шпионирала за Русия, казусът е невиждан Гешев: Група от военни и висши чиновници е шпионирала за Русия, казусът е невиждан
Cлучaят c шпиoнaжa e бeзпрeцeдeнтeн. За първи път в новата история е разрушена незаконна група от настоящи военни и висши държавни служи...
" Българските жители имат право да бъдат обективно осведомени, по тази причина през вчерашния ден прокуратурата избра този метод на показване на това какъв брой е грозно това, което вършат българите в това незаконно действие ", добави Гешев. " Тук става въпрос за българи, които продават личната си страна за стотинки. Разбирам разследващата активност, само че в този смисъл не мога да я приема ", сподели още прокурор номер едно.
" Ако приказваме за съветско разузнаване, аз мога да схвана активността им. Не мога да я приема, тъй като визира българската национална сигурност. Става дума за дело, обвързвано освен с националната сигурност, само че и със сигурността на нашите евроатлантически сътрудници. Групата е била под надзор много време, тъй че са взети ограничения за ограничение на заканите за националната сигурност ", сподели още Иван Гешев.
" Тази грозна картинка трябваше да я видят българските жители. Никой не обича предателите ", подчертава той. " Тук не става въпрос дали харесваме непознати страни. Първият въпрос, който би трябвало да стои пред нас, е дали обичаме своята страна ", акцентира той. " Знаете ли, през вчерашния ден се замислих какво бих работил преди 89-та година. И си споделих - отново щях да работя същото - да пазя ползите на българската страна ", сподели още Иван Гешев.
Главният прокурор даде изявление и за БТВ, в което също акцентира, че това е добра работа на българските служби за сигурност - както на ДАНС, по този начин и на военното разузнаване. " Смело мога да кажа, че част от нещата са почнали от тази работа. От нейния разбор на риска за нейните чиновници. И по-късно по законово регламентирания път с помощта на прокуратурата. 
 Енчев атакува Гешев за съветските шпиони и че покрил провинения на Джамбазки, евродепутатът го бил осъдил Енчев атакува Гешев за съветските шпиони и че покрил провинения на Джамбазки, евродепутатът го бил осъдил
Горещ спор по тематиката за обвиняванията в шпионаж на български служители протече в предаването на Цветанка Ризова " Лице в лице " по bTV. " Т...
" Грубо казано – това, което виждам от това е, че главната част от тях събират информация. Високопоставен чиновник на МО, дамата на този човек, който нарекохме „ Резидент “ и завеждащият класифицираната регистратура към Народно събрание. Това са шестима души, които сега са привлечени като обвинени за закононарушение шпионство. За което най-тежките санкции са пожизнен затвор и пожизнен затвор без право на подмяна, и ОПГ за шпионство. Шпионската група е основана от някогашен управителен кадър на военното разузнаване, който проверяващите нарекоха „ Резидент “. Той е някогашен дълготраен чиновник на работа ВО, в този момент е работа за военно разузнаване. Завършил школа на ГРУ в Съюз на съветските социалистически републики. Той избяга и беше арестуван покрай съветското посолство на ул. „ Жолио Кюри “. Намерен, поканен да придружи чиновниците. В резултат на това, че осъществя несполучлив опит за бягство бяха извършени масирани заградителни мероприятия. Факт е, че се оправиха съвършено, в границите на два часа беше открит. Избягал е от постройка, покрай центъра и е походил или се е повозил много ", споделя още Гешев.
" Към момента има признания на един участник в тази група – цялостни признания. Привлечен е към наказателна отговорност и е освободен под парична гаранция. Тъй като е оказал цялостно подпомагане на следствието. Доколкото ми е известно другите петима индивида не са дали пояснения все още ", добавя основният прокурор.
Той засегна и въпросът с желаната правосъдна промяна. " Някои приказват за законодателна промяна. Под промяна схващат заличаване на прокуратурата. Този рефрен с промените го слушаме от 1989 година. Дадох едно съпоставяне неотдавна – промяна е да бутнеш една къща и по-късно да питаш за какво вали. А би трябвало да може – в случай че може да си оправиш просто покрива. Тази промяна е това, което споделих за военното правораздаване. Почти го унищожихме и в този момент споделяме – нямаме военни прокурори, нямаме военни следователи, нямаме съдии, а имаме пожар ", безапелационен е той.
" Проблемът по сходни каузи съгласно основния прокурор не е единствено кадрови, само че и законодателен. Това са значимите неща. Текстът е от 1968 година. Въпросът е за какво някой не актуализира примерно закононарушенията, свързани с глава 1 от Наказателен кодекс, закононарушенията против Републиката, които са доста остарели, доста сложни – със модерни публични връзки, които би трябвало да се пазят. Примерно – така наречен сътрудници с въздействие. Например, в България можеш да направиш партия с непознато финансиране, да защитаваш непознат народен интерес, за това да ти заплащат непознати организации и страни. И това да е законно и да няма никаква наказателна отговорност. Ето това са въпросите, които би трябвало да се слагат, това са промените, които би трябвало да се създадат ", съобщи още Иван Гешев.
 Захариева приветства разкритията за съветски шпионаж: Не за първи път по този начин работят непознати посолства Захариева приветства разкритията за съветски шпионаж: Не за първи път по този начин работят непознати посолства
Министерството на външните работи на Република България приветства взаимната работа на Прокуратурата, ДАНС, работа " Военно разузнаван...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР