Шпилът на катедралата Нотр Дам ще бъде върнат на мястото

...
Шпилът на катедралата Нотр Дам ще бъде върнат на мястото
Коментари Харесай

Нотр Дам ще отвори отново в края на 2024 г.

Шпилът на катедралата Нотр Дам ще бъде върнат на мястото си до края на годината, само че цялостното ѝ разкриване след опустошителния пожар през 2019 година няма да се случи преди Олимпийските игри в Париж следващата година.

Реконструкцията е на път да завърши до края на 2024 година, оповестиха за Агенция Франс Прес от Министерството на културата.

" Обектът напредва с положителни темпове ", съобщи негов представител.

По-рано управляващите показаха 8 декември - празника на Непорочното зачатие - като евентуален краен период.

Това значи, че катедралата от XII в., която преди беше посещавана от към 12 млн. души годишно, няма да може да посрещне участниците в Олимпийските игри, на които Париж ще бъде хазаин през юли и август 2024 година

Но острият шпил, прибавен от архитекта Еужен Виолет-Ле-Дюк по време на преустройството на катедралата през XIX в. и заменил предходния дървен шпил, ще бъде върнат на мястото си до края на 2023 година, съобщи министерството.

Срутването на дървения шпил беше един от най-драматичните моменти на пожара от 15 април 2019 година

Изработена е идентична версия от същите истински материали: 500 тона дъбово дърво за структурата и 250 тона олово за капака и орнаментите.

Съществуваха опасения за здравето на хората, свързани с оловните парчета от пожара и потреблението на олово при реконструкцията, като френските чиновници трябваше да уверят европейските си сътрудници, че са взети съответни ограничения за сигурност.

Подготвителните работи за започване на повторното монтиране на шпила започнаха тази седмица, като беше сложено скеле и по река Сена бяха доставени особено издялани камъни за основа.

След като бъде приключена, кулата ще доближи височина 100 метра.

Междувременно е приключено старателното разчистване на вътрешните стени на катедралата - общо 42 000 м2 - както и на оживелите от пожара фрески, стоманени орнаменти, дограма, витражи и статуи.

Пред основната фасада е построен краткотраен хангар за скулптори, които да възстановят и заменят статуите.

Разглеждат се нови интериорни планове, като през лятото ще бъде определен печеливш проект.

Спорове провокира миналогодишното решение за включване на модерно изкуство измежду експонатите в катедралата.

Архиепископът на Париж Лоран Улрих неотдавна съобщи, че желае " просветително и духовно пътешестване... а не еквивалент на музей ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР