Шоутайм отборът на Лос Анджелис Лейкърс е един от най-легендарните

...
Шоутайм отборът на Лос Анджелис Лейкърс е един от най-легендарните
Коментари Харесай

Тази игра, тази индустрия - баскетболът: Възходът на династията Лейкърс по HBO


" Шоутайм " тимът на " Лос Анджелис Лейкърс " е един от най-легендарните отбори в историята освен на баскетбола, само че и на спорта въобще. През 80-те години " езерняците " построяват състав, чиято игра е колкото зрелищна, толкоз и ефикасна, и който пленява въображението на почитателите по целия свят.

Това, както и епичното им съревнование с " Бостън Селтикс ", слага началото на един от най-славните интервали в историята на NBA.

Точно тази история споделя HBO в хитовия сериал " Възходът на династията Лейкърс ".

Продукцията на Адам Маккей, основана на бестселъра на Джеф Пърлман, ни демонстрира по какъв начин се наливат основите на едно същинско събитие, невиждано до оня миг освен в Съединени американски щати, само че и в света. Любителите на баскетбола ги чака необикновено премеждие, което ще им разреши да надникнат зад кулисите на митичния клуб в миг, в който комерсиализацията в спорта стартира да придобива мащабите, които познаваме през днешния ден.

Историята

Първият епизод ни води в лятото на 1979 година, когато ексцентричният строителен бизнесмен Джери Бъс взема решение да купи " Лос Анджелис Лейкърс ". Моментът за сходен ход обаче не наподобява изключително добър. През последното десетилетие зрителският интерес към NBA е понижен фрапантно, като лигата е изправена пред напълно действителната заплаха да банкрутира. От своя страна  " езерняците " са спечелили единствено една шампионска купа за последните 25 години и постепенно, само че несъмнено стартират да получават статута на отминало великолепие.

Спасението за баскетбола се появява на хоризонта в облика на двете огромни звезди на колежанската лига - Лари Бърд, който незабавно след финалите на NCAA е притеглен от " Бостън Селтикс ", и Ървин " Меджик " Джонсън, за който " Лейкърс " влизат в борба с " Чикаго Булс ". Съдбата се усмихва на калифорнийския отбор и не след дълго Меджик театралничи със златисто-лилавия екип, само че това надалеч не е краят на проблемите.

Треньорът Джери Уест въобще не е почитател на Джонсън, а също така " Лейкърс " към този момент имат звезден гард в лицето на Норм Никсън. За никого не е ясно и по какъв начин капитанът на тима - известният със своята необщителност и спартанска дисциплинираност Карим Абдул-Джабар, ще одобри нахакания новобранец.



Джонсън обаче надалеч не е единственият, който получава особено внимание от страна на сценаристите. Във " Възходът на династията Лейкърс " е разказана историята на още няколко паметни герои на отбора от това време. Зрителите имат опция за пръв път да надникнат по-задълбочено в живота на Джери Уест - индивидът, чийто контур е на логото на NBA. Той е рекордьор по участия във Финалите, само че не е изключително горделив с това достижение. 

Преди най-сетне да завоюват купата, Уест и " Лейкърс " претърпяват цели шест провали против върлия зложелател от Източния бряг - " Селтикс ", което води до неговата фанатична ненавист към всичко, обвързвано с Бостън. В оня миг от живота си той е непрекъснато печален и уплашен и има сериозен проблем с алкохола, до момента в който последователно осъзнава, че баскетболът се е трансформирал от благословия в проклинание за него и околните му.

От своя страна Джери Бъс е нехаен плейбой, който живее всеки ден като че ли му е финален, а бъдещият именит треньор Пат Райли стартира да показва първи проблясъци на тактически талант, съчетани с юношески възторг. Подобаващо внимание е отделено и на другата супер звезда от петорката на " Лейкърс " - Абдул-Джабар, който по това време минава през житейски премеждия до степен, в която стартира да слага под подозрение своята непоклатима до скоро лоялност към исляма.

Разбира се, всяка забавна история има потребност от изверг. В случая това са Ред Ауербах, Лари Бърд и техният " Бостън Селтикс ". Бърд е показан като цялостен противовес на постоянно усмихнатия Меджик - той е недодялан, неприятелски и несговорлив, само че с топка в ръце именитият №33 на " зелено-белите " е кадърен на всичко.

Участието му в сериала стартира по колкото трагичен, толкоз и занимателен метод. При представянето на всеки по-голям воин на екрана биват показвани името му и къса информация за него, до момента в който при появяването на Бърд текстът е формиран от няколко думи, изписани с основни букви на цялостен екран - " Знаете скапаното ми име ".

Още първоначално ставаме очевидци на съдбовната среща сред Джери Бъс и неговия огромен противник, който той разказва красноречиво - " Ако сте почитатели на Лейкърс, той е Дяволът ". Разбира се, става дума за този, който е останал в историята на баскетбола като " Папата " и " Човекът с пурата " - Ред Ауербах, който извежда " келтите " до общо 15 шампионски трофеи като треньор и притежател. Обаянието и харизмата на Бъс не работят на Големия Ред, до момента в който Ауербах схваща, че седящият против него човек не е просто следващият придирчив смешник с дълбоки джобове, както в началото е считал.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР