Шотландските власти отхвърлиха плановете за изграждане на космически център на

...
Шотландските власти отхвърлиха плановете за изграждане на космически център на
Коментари Харесай

Шотландия забрани изграждането на космически център на Шетландските острови

Шотландските управляващи отхвърлиха проектите за създаване на галактически център на Шетландските острови в Североизточна Шотландия заради заплахата от щета на исторически монумент - радарна станция, издигната през 1941 година, съобщава The Times.

Планирано е през идващите няколко години да се сътвори подобен център на остров Анст със стартова площадка за изстрелване на ракети, способни да изстрелват в орбита спътници с тегло от 30 до 600 кг. Американската компания Lockheed Martin разгласи желанията си да го употребява за изстрелване на спътници по-рано, а Космическата организация на Обединеното кралство към този момент даде зелена светлина да изстрелва 30 ракети там годишно. Датският милиардер Андерс Поулсен е вложил, съгласно вестника, съвсем 2 милиона $ в плана, написа. 

На използването му обаче се опълчи държавната организация Historic Environment Scotland, която дава отговор за проучванията, опазването и популяризирането на стотици културно-исторически монументи в северния район на Англия. Според HES осъществяването му може да навреди на " доста добре непокътнатия, недокоснат боен комплекс "  от Втората международна война. Радарът, един от 17-те, издигнати в Шотландия, е изиграл " значима роля " в английската история на защитата, означават от организацията.

Ръководителят на Космическия център Shetland, учреден през 2017 година Франк Щранг, съобщи, че ще оспори подобно решение. Според него това оборудване е било в окаяно положение в продължение на доста години, а планът на галактическия център е предвиждал възстановяване на достъпа на туристите до гарата, както и построяването на информативен офис с преводачи.

Очаква се, че построяването на стартовия комплекс ще сътвори към 140 работни места в Анст и ще донесе минимум 4,9 милиона паунда (6,7 милиона долара) годишно на стопанската система на острова. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР