Шотландски учени са тествали успешно лекарство, което е в състояние

...
Шотландски учени са тествали успешно лекарство, което е в състояние
Коментари Харесай

Учени тестваха успешно лекарство, убиващо ракови клетки

Шотландски учени са тествали сполучливо лекарство, което е в положение да убива ракови кафези, без да поврежда околните здрави тъкани, написа вестник Evening Standard.

„ Учените от Университета в Единбург са комбинирали дребна убиваща рака молекула SeNBD с химично хранително съединяване, с цел да принудят злокачествените кафези да го„ обхванат “. Раковите кафези са „ алчни “ и се нуждаят от повече храна за сила и нормално всмукват повече от здрави кафези. Според Университета в Единбург, комбинацията от SeNBD с химично хранително съединяване се трансформира в „ идеална плячка за нездравословни кафези “, които я употребяват „ без да знаят за нейната токсичност “, написа вестникът.

Отбелязва се, че молекулата SeNBD е фотосенсибилизатор - убива клетките единствено на светлина. Това значи, че хирургът може да дефинира по кое време да задейства лекарството, което понижава възможностите за увреждане на хубавичко тъкан и вероятността от странични резултати като загуба на коса.

Учените съпоставят лекарството с „ троянски кон “, а резултатът му - с „ метаболитна бойна глава “. В същото време те предизвестяват, че са нужни спомагателни проби на лекарството.

„ SeNBD е един от най-малките фотосенсибилизатори, създавани в миналото и потреблението му като троянски кон отваря доста нови благоприятни условия в унищожаването на злокачествени кафези, без да се визира заобикалящата го здрава тъкан “, сподели водещият академик Марк Уендрел.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР