Шотландската кафе верига Соушал байт (Social Bite), която наема бездомници

...
Шотландската кафе верига Соушал байт (Social Bite), която наема бездомници
Коментари Харесай

Шотландска кафе верига изгражда селище за бездомни

Шотландската кафе верига Соушал байт (Social Bite), която наема бездомници на работа и създава скица за даване на безвъзмездна храна на хората, които спят на улицата, направи още една стъпка напред и построи населено място с 11 къщи в Шотландия, съобщи Ройтерс.

Над 20 бездомни хора ще бъдат настанени в новото населено място на север от шотландската столица Единбург. То е издигнато от Соушал байт през 2012 година.

“Създадено беше нещо специално”, сподели министърът на общностите, обществената сигурност и равните права на Шотландия Анджела Констънс при формалното разкриване на селището.

“Строим освен къщи, а домове, да строим общественост, която ще окаже поддръжка и ще разреши на хората да изградят живота си отначало”.

Първите шест души ще се реалокират в селището идващия месец. То е издигнато върху земя, дадена чартърен за 4 години от Градския съвет на Единбург.

Сглобяемите къщи, които имат живот до 100 години, могат да бъдат преместени, в случай че градският съвет реши да не възобновява наема.

Основателят на Соушал байт Джош Литълджон твърди, че бездомните хора са били подценявани от политиците прекомерно дълго време.

Има 11 000 бездомни семейства в Шотландия, съгласно данни на държавното управление и броят им нараства непрекъснато от 2015 година.

Миналата година шотландското държавно управление даде обещание 50 милиона английски лири (67,53 милиона долара) за финансирането на схемите за предварителна защита на бездомността през идващите 5 години.
Благотворителната организация Шелтър заяви, че във Англия има минимум 307 000 бездомници.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР