Шотландия стана първата държава в света, която прие специален закон

...
Шотландия стана първата държава в света, която прие специален закон
Коментари Харесай

Новаторско: В Шотландия раздават дамски превръзки със закон

Шотландия стана първата страна в света, която одобри специфичен закон в отбрана на правото на безвъзмездни хигиенични артикули за месечен цикъл.

Законът беше препоръчан още през 2020 година от Моника Ленън, която води битка за идеята от 2016 насам. Новият документ влиза в действие от 15 август. Той задължава общините и просветителните институции да подсигуряват, че безплатните санитарни артикули са налични за всеки, който има потребност от тях.

Общините в Шотландия ще решат какви тъкмо разпореждания ще бъдат въведени, само че те ще имат законово обвързване да дават на всеки, който има потребност, елементарен достъп до набор от хигиенични артикули. В момента тампони, превръзки и някои артикули за многократна приложимост се оферират в учебни заведения, колежи и университети.

Шотландският министър за обществена правдивост Шона Робисън сподели, че даването на достъп до безвъзмездни хигиенични артикули отстранява финансовите бариери пред достъпа до тях и по тази причина е от фундаментално значение за равенството и достолепието.

Това е по-важно от всеки път - във време, когато хората вземат сложни решения поради рецесията с разноските за живот, акцентира тя.

Ние не бихме желаеме някой да бъде в състояние да не може да отиде на учебно заведение или на работа, тъй като няма достъп до санитарни артикули. Горди сме, че сме първото национално държавно управление в света, което подхваща сходни дейности, сподели шотландската министър за обществена правдивост.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР