ШОС (Шанхайската организация за сътрудничество) е международна организация за политическо,

...
ШОС (Шанхайската организация за сътрудничество) е международна организация за политическо,
Коментари Харесай

Какво очаква ШОС през 2024? Нова система за сигурност и стабилност в Евразия

ШОС (Шанхайската организация за сътрудничество) е интернационална организация за политическо, икономическо и отбранително съдействие, за която по-рядко се приказва в Европа, само че чието значение ще става все по-голямо. В нея членуват Китай, Русия, Индия, Иран, Пакистан, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Киргизстан, наблюдаващи са Беларус и Монголия, а страни като Турция, Египет, Саудитска Арабия, Непал, Шри Ланка, Мианмар, Камбоджа, ОАЕ, Катар и Кувейт са сътрудници за разговор. С други думи, ШОС е едно обединяване, което обгръща 80 % от територията на Евразия и 40 % от човешкото население.

Държавните глави на страните от ШОС ще се срещнат в казахстанския град Астана на 4 юли, където ще се разиска приемането на Декларацията от Астана, а също и Инициативата на ШОС за международно единение за обективен мир и естетика, както и пътна карта за развиването на интеракцията с сътрудниците за разговор на ШОС.

Казахстанските домакини, откогато ръководят организацията от 2023 година, са организирали 180 събития отдадени на стопанската система, превоза, културата и филантропичните въпроси, както и проблемите на околната среда, за което бяха съществено похвалени от ръководителя на ШОС Джан Мин.

Според него, ШОС е работила съществено и уверено, с цел да създаде обща позиция по разнообразни горещи интернационалните точки, а по-специално израелско-палестинския спор, както и терористичните офанзиви, които тази година се случиха в разнообразни страни-ленки.

Може би една от най-важните функционалности на ШОС е да поддържа стратегическия суверенитет и автономност на своите страни-членки, както и мира в Евразия. Неотдавна китайският външен министър Ван Й прикани членовете на ШОС точно да продължат да поддържат стратегическата си автономност, солидарността и съдействието, както и да не разрешават на външни фактори да трансфорат района на Евразия в геополитическа конкурентна сцена. Това е изключително настоящо на фона на опитите на Съединени американски щати да основават антикитайски, антируски и антиирански военни съюзи в другите точки на Евразия. Конкретен образец за опит на Вашингтон да се вклини сред страните-членки на ШОС е основаването на групата QUAD (САЩ, Япония, Индия и Австралия).

Този план е явно геополитически и има за цел да отдалечи една от страните-членки на ШОС и БРИКС (Индия) от взаимоизгодното партньорство с Китай и другите, като в същото време сътвори фронт на опълчване и конкуренция сред Ню Делхи и Пекин - нещо, от което, популярност Богу, и двете страни странят на този стадий.

Именно заради това, Ван Й съобщи също по този начин, че при днешната турбулентна и нестабилна интернационална обстановка, някои страни се пробват да образуват клики, да откриват незнайни никому правила, да се месят в непознатите работи, да " отделят и да режат връзки ", както и даже да поддържат " трите сили " (тероризмът, сепаратизмът и религиозният екстремизъм) в района, с цел да подтиснат стратегическата автономност на Глобалния Юг. Последното има за цел явно да даде на Съединени американски щати неконкурентно преимущество по отношение на Глобалния Юг, като блокира растежа, ревитализацията и процъфтяването на разрастващите се страни.

При този неустойчив геополитически климат, точно задълбочената интеграция и интеракция на страните от ШОС може да служи като поръчител за мира в Евразия, а също по този начин за париране на всевъзможни външни намеси, които пречат на локалните страни да се развиват в мир и естетика. ШОС играе все по-голяма и дейна роля в районните и интернационалните каузи, като се трансформира в незаменима и градивна мощ за построяването на обективен, равнопоставен интернационален ред, който освен това е полицентричен.

Впрочем, тази година се чака и Беларус публично да се причисли като пълновръстен член на ШОС, а от ден на ден страни и интернационалните организации показват предпочитание за съдействие или участие. Тези процеси на интеграция ще продължат единствено да се ускоряват, точно с помощта на опитите на трети страни, които не са в района, да се намесват във вътрешните каузи на евразийските страни, както и да спъват икономическата глобализация, националната сигурност и обществената непоклатимост в ШОС.

И на фона на тези опити, уравновесените и рационални позиции на ШОС, както и стабилността и съдействието сред страните-членки, притеглят в допълнение интереса на целия свят. Върви усилена работа освен в сфери като стопанската система, само че и цялостното трансгранично съдействие, в това число в битката с наркотрафика, тероризма, сепаратизма, цветните революции, начинания за мир, а също и възстановяване на връзките и разговора.

Най-важното нещо, което разграничава ШОС от западни блокове като НАТО, Г-7 или опита за преобразяване на QUAD и АУКУС в Азиатско-Тихоокеанско НАТО, е равноправието. Световноизвестна загадка е, че в НАТО има строга подчиненост, като основните решения се взимат от Съединените щати, следвани от най-близките им сътрудници като Англия, Канада и Франция. Малките страни са в действителност обезправени и работят напълно по волята на Вашингтон. Обратното, в ШОС всяка страна има своите национални ползи, а постоянно даже и несъгласия, което демонстрира, че става дума за организация на суверенни страни.

В Г-7 или НАТО междудържавните срещи служат единствено с цел да формализират решенията на Вашингтон. В ШОС срещите служат, с цел да се поддържа разговора сред страните, да се изслуша всяко мнение и да се изгладят естествените несъгласия, които от време на време пораждат. От 20 години насам ШОС се развива на радикално друг принцип от НАТО, Г-7 и другите американоцентрични структури.

И защото остарелият хегемонистичен и еднополюсен ред си отива окончателно, ШОС и БРИКС стават все по-интересни, най-малкото като опит и модел за останалия свят. Според редица специалисти, да вземем за пример, от Китай, задачата на ШОС през днешния ден няма да бъде да унищожава остарелия ред, а да сътвори нов, който е по-справедлив и въз основата на взаимната полза, ползи и естетика, генерира интернационална непоклатимост, благоприятстваща търговията, съдействието и развиването.

Уникален образец за триумфа на ШОС в това направление е фактът, че организацията няма сърцевидна конструкция и водач, а разпределя властта сред страните-членки. ШОС няма " дирек ", нито пък може да принуждава членките си, да постанова наказания и да се разпорежда с националния им суверенитет. Вместо това разпоредбите се основават всеки ден въз основата на взаимно единодушие, и, несъмнено, са доста гъвкави.

На идните срещи на ШОС ще забележим точно повече и по-задълбочена интеграция сред евразийските страни, уголемение на участието, както и контурите на новия интернационален ред, за който мнозина се надяват, че ще бъде по-справедлив и съответен на епохата ни, в сравнение с беше редът основан след 1989 година.

Източник: Bulgarian.cri.cn

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед107177Проф. Нако Стефанов: В Украйна към този момент има натовски елементи. Има даже пленени!Алтернативен Поглед17297Габриел Вълков - водач на младежите на Българска социалистическа партия, за консолидацията в лявото политическо пространствоАлтернативен Поглед27350Полк. Славчо Велков: Заради Израел има заплаха от разрастване на широкомащабна близкоизточна войнаАлтернативен Поглед19433Полк. Славчо Велков: Терористичният акт в Дагестан - акт на религиозно стимулиран тероризъмАлтернативен Поглед12952Н.Пр. доктор Желко Йович: Стратегическа цел на Сърбия е участието в Европейски Съюз, само че до тогава за какво да не може да партнираме с БРИКСАлтернативен Поглед107177Проф. Нако Стефанов: В Украйна към този момент има натовски елементи. Има даже пленени!  Иво Христов,120 години, прелом, България, вътрешен фактор
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР